Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
1. 4. 2014,
11.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2014, 11.11

8 let

Harem in ukradenih 10,5 milijarde evrov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanjemu kitajskemu ministru za varnost in njegovi družini so kitajske oblasti zaplenile na stotine nepremičnin, desetine avtomobilov in samo na računih dobre štiri milijarde evrov.

Zhou Yongkang je nova "padla zvezda" kitajske politike. Nekoč je bil eden najbolj vplivnih ljudi na Kitajskem, zdaj pa je z družino osumljen kraje 14,5 milijarde dolarjev (10,5 milijarde evrov).

V teh dneh, kot je prišlo v kitajsko javnost, so mu zaplenili bogastvo v tej višini. Uradne potrditve ni, saj Zhou uradno ni obtožen ničesar, viri blizu vlade pa pravijo, da so v sklopu preiskave o korupciji dolgoletnega prvega človeka policije in obveščevalcev v zadnjih štirih mesecih priprli in zaslišali okoli 300 članov njegove družine, prijatelje in sodelavce.

Zaplenjene hiše, avtomobili, umetnine Gre za največji korupcijski škandal na Kitajskem v več kot 60 letih. Na podlagi odkritij med preiskavo so zamrznili bančne račune, na katerih je bilo skupaj 37 milijard juanov oziroma slabih šest milijard dolarjev (4,3 milijarde evrov) ter domače in tuje obveznice v vrednosti 51 milijard juanov oziroma osem milijard dolarjev (slabih šest milijard evrov).

Preiskali so tudi domove osumljencev v Pekingu, Šanghaju in petih provincah. Pri tem so zaplenili 300 stanovanj in vil, umetniške slike in več kot 60 vozil. Zaplenili so tudi drage pijače, zlato, srebrnino ter gotovino v domači in tuji valuti, ki so jo odkrili v stanovanjih Zhoujevih pomočnikov.

Bali so se ga vsi Zhouja so se do pred kratkim bali vsi na Kitajskem. Svojo pot v vrh partije je začel kot tehnik na naftnem polju Daqing v času kulturne revolucije. Med letoma 1996 in 1998 je bil na čelu nacionalnega naftnega podjetja in nato postal minister za naravne vire. Medtem je postal prvi človek komunistične partije v Sečuanu, tedaj najbolj poseljeni kitajski provinci. Bil je tudi član sekretariata centralnega komiteja komunistične partije, najmočnejšega političnega organa na Kitajskem, ter na čelu državnega sveta, kitajskega kabineta. Med letoma 2002 in 2007 je bil minister za varnost.

Podobno – da je žrtev politične čistke, ker ima prevelik vpliv – se je govorilo tudi o Bo Xilaju, ki je bil obsojen na dosmrtni zapor zaradi korupcije in zlorabe oblasti, pred tem pa je bila njegova soproga Gu Kailai obtožena za umor britanskega poslovneža Neila Heywooda.

Zhoujev najstarejši sin Zhou Bin je obtožen za korupcijo v Sečuanu in naftni industriji. Samo z javnimi deli v mestu Chongqing naj bi zaslužil 1,6 milijarde dolarjev (slabih 1,2 milijarde evrov), poleg tega pa naj bi očetov vpliv izkoristil za izsiljevanje na milijone dolarjev od različnih poslovnežev in organizacij. Za njim in njegovo ameriško ženo se je medtem izgubila vsaka sled, na tajni lokaciji naj bi ju zadrževale oblasti.

Dal naj bi ubiti prvo ženo Zhou je bil nedavno obtožen, da je imel harem s televizijskimi voditeljicami in starletami, ki so bile na voljo politikom. Veljal je za velikega ženskarja, še posebej po smrti prve žene. Tudi o njeni smrti v sumljivih okoliščinah leta 2008 so krožile številne govorice.

Zhou se je drugič poročil z Jia Xiaoye, nečakinjo nekdanjega predsednika Jiang Zemina, ki je od njega mlajša 28 let. Z njo naj bi se zapletel že v času, ko je bil poročen s prvo ženo. Kitajski mediji so poročali, da je Zhoujev voznik priznal, da mu je on ukazal, naj žena umre v avtomobilski nesreči.

Predsednik utrjuje oblast Kitajska vlada je avgusta lani začela korupcijsko preiskavo o Zhouju v okviru širše protikorupcijske kampanje, ki je sledila Bo Xilajevemu sojenju. Preiskava in akcija takšnih razsežnosti je precedens v zgodovini moderne Kitajske, njen namen pa je poslati sporočilo, da predsednik Xi Jinping, ki želi utrditi svojo oblast, v boju proti korupciji oziroma čistki v komunistični partiji ne prizanaša niti najvišjim uradnikom.

Zhou je od decembra lani v hišnem priporu, domnevno v močno zastraženi stavbi v vojaški bazi v Notranji Mongoliji na severu Kitajske. Če bo obsojen, bo prvič po letu 1949, ko je na oblast v Pekingu prišla komunistična partija, zaradi korupcije formalno obsojena oseba na tako visokem položaju.

Podprl Bo Xilaja Med veliko reformo policije je med drugim dal odpoved na stotine policistom, ki naj bi bili alkoholiki. V pokoj je odšel na kongresu partije leta 2012. Potem ko je podprl padlega politika Bo Xilaja, so se začele pojavljati govorice, da je v nemilosti partijskega vrha in celo, da je v hišnem priporu. Takšne in podobne govorice so se pojavljale zadnji dve leti, zdaj pa je jasno, da bo 71-letni nekdanji minister postal zadnji politik, ki ga bo "pokopala" korupcijska čistka.

Ne spreglejte