Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2007,
16.10

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 16.10

8 let, 5 mesecev

Hamas obljublja nadaljnji boj proti Izraelu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Palestinsko gibanje Hamas je z velikim zborovanjem, na katerem se je v Gazi zbralo več deset tisoč njegovih privržencev, obeležilo 20. obletnico ustanovitve.

Več voditeljev Hamasa, med njimi tudi bivši premier Ismail Hanija, so ob tej priložnosti znova ponovili, da bo Hamas nadaljeval oboroženi boj proti Izraelu. "Naše ljudstvo je sposobno sprožiti tretjo in četrto intifado, dokler zmaga ne bo naša," je dejal vodja Hamasa v izgnanstvu Haled Mašal. "Upor in sveta vojna sta najboljša pot za osvoboditev Palestine, ne pogajanja in srečanja, sedenje za okroglimi mizami in izmenjava nasmeškov z Judi," je dejal Hanija pred zbrano množico.

"S Hamasom ni konec"

Tudi Mašal je poudaril, da palestinski predsednik Mahmud Abas nima mandata za pogajanja z Izraelom. Palestinci so po njegovih besedah sposobni sprožiti novo vstajo proti izraelski zasedbi, kot sta bili tisti leta 1987 in 2000. "Kdorkoli misli, da je s Hamasom konec, se moti," je še pristavil Mašal.

V petek aretirali 26 Hamasovih privržencev

Podporniki Hamasa so v zrak dvigovali svoje zelene zastave, slike voditeljev Hamasa in zastavo z napisom "Ne bomo priznali Izraela". Število zbranih je bilo po navedbah ameriške tiskovne agencije AP podobno številu pristašev Fataha, ki so se novembra zbrali v Gazi in ko so jih našteli 250.000. Abasove varnostne sile pa so v petek na Zahodnem bregu aretirale 26 Hamasovih privržencev, so sporočile predstavniki Hamasa. Varnostne sile so aretacije potrdile, pri čemer pa niso navajale številk aretiranih.

Na drugi strani pa je Hamasova policija prav tako v petek aretirala Omarja Al Gula, svetovalca palestinskega premiera Salama Fajada, in zasegla nekaj njegovega premoženja. Al Gul je najvišji predstavnik Fataha, ki je bil aretiran, odkar je Hamas junija prevzel nadzor na območju Gaze.

Ne spreglejte