Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 2. 2009,
8.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 2. 2009, 8.50

8 let, 5 mesecev

Hamas naklonjen enoletnemu premirju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hamas je naklonjen enoletnemu premirju z Izraelom, če bo judovska država odprla vse mejne prehode z Gazo, je danes izjavil tiskovni predstavnik palestinskega gibanja Favzi Barhum.

V izraelskem letalskem napadu v Gazi je medtem po navedbah prič in zdravniškega osebja umrl Palestinec, štirje pa so bili ranjeni. Pogoj je odprtje vsem mejnih prehodov "Načelno se strinjamo z enoletnim premirjem. Egiptovski posredniki so predlagali leto in pol in mi nismo povsem zaprli vrat temu predlogu. Ne glede na to, ali gre za leto ali leto in pol, je pogoj za premirje odprtje vseh mejnih prehodov, vključno z Rafo, in konec izraelske blokade Gaze," je poudaril Barhum.

Na današnjem srečanju med Mubarakom, savdskim zunanjim ministrom Saudom al Fajsalom in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom naj bi sogovorniki pogovarjali predvsem o začetku dialoga med Abasovim Fatahom in Hamasom.

"Šele ko bo obstajalo enotno palestinsko stališče, bo mogoče doseči trajno zaustavitev ognja in odprtje mejnih prehodov z Gazo ter vdahniti novo življenje mirovnim pogajanjem z Izraelom," je bilo skupno sporočilo po pogovorih v Kairu.

Egipt sicer vztraja, da bo svoj edini mejni prehod z Gazo odprl šele, ko bodo na njem nastanjeni predstavniki uradnih palestinskih oblasti in opazovalci EU. Po pisanju dpa naj bi Hamas na takšen pogoj za odprtje načelno pristal, a vztraja, da bi morali prehod nadzirati pripadniki Fataha iz Gaze in ne tisti z Zahodnega Brega.

V izraelskem napadu umrla ena oseba Izraelska vojska je medtem danes nadaljevala z letalskimi napadi na območje Gaze, ki jih je začela že v nedeljo. V mestu Rafa tik ob meji z Egiptom je tako napadla vozilo manjše palestinske oborožene skupine Ljudski odporniški odbor. V napadu je umrla ena oseba, štiri pa so bile ranjene.

Izrael se z napadi odziva na nedeljske dogodke, ko so bile z območja Gaze izstreljene štiri rakete. Razneslo jih je na jugu Izraela, pri čemer pa ni bil nihče ranjen niti ni bila povzročena škoda. Odgovornost za obstreljevanje so prevzele Brigade mučenikov Al Akse, oboroženo gibanje, ki je povezano s Fatahom.

Olmert zagrozil s povračilnimi ukrepi Izraelski premier Ehud Olmert je sicer v nedeljo zagrozil, da bo Izrael kljub enostranski prekinitvi ognja, "na oster in nesorazmeren način" odgovoril na palestinsko raketno obstreljevanje z območja Gaze.

Ne spreglejte