Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 9. 2008,
19.30

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 5. 9. 2008, 19.30

8 let, 6 mesecev

Haiti po orkanih prosi za pomoč ZN, EU že nudi pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Haiti, ki sta ga v minulih dneh prizadela orkan Gustav in tropska nevihta Hanna, je zaprosil za nujno mednarodno pomoč, je v Ženevi sporočil Urad ZN za usklajevanje človekoljubnih zadev (Ocha).

Tropska nevihta Hanna je na Haitiju, obubožani karibski državi, zahtevala najmanj 136 smrtnih žrtev. Državo je Hanna prizadela zgolj osem dni po divjanju orkana Gustav, ki je zahteval 77 življenj. Združeni narodi so po uradnem zaprosilu Haitija za hitro pomoč že sprožili priprave za mednarodni poziv za pomoč, je danes povedala predstavnica Oche Elizabeth Byrs. Pomoč v višini milijona švicarskih frankov (630.000 evrov) je že obljubila Švica, ameriška organizacija za pomoč (Usaid) pa je sprostila 100.000 dolarjev (69.000 evrov). Evropska komisija pa je danes sporočila, da je po hitrem postopku sprejela odločitev o sprostitvi dveh milijonov evrov sredstev za pomoč žrtvam tropske nevihte Hanna.

Nevihti prizadeli devet od desetih regij Haitija

V haitijski prestolnici Port-au-Prince so v sredo ponovno odprli letališče, kar je skupini strokovnjakov ZN omogočilo oceniti obseg škode po divjanju vremena. Kot so sporočili z Oche, sta nevihti prizadeli devet od desetih regij Haitija.

Že peti dan brez vode in hrane

"Imamo poročila o več deset tisoč ljudeh, ki potrebujejo najnujnejšo pomoč. Razmere so obupne, pomoč pa jim moramo dostaviti čimprej," je izjavil evropski komisar za razvoj in človekoljubno pomoč Louis Michel.

Najbolj prizadeto je mesto Gonaives, ki ga je po divjanju Hanne v ponedeljek in torek poplavilo, kar je prizadelo okoli 250.000 ljudi. Haitijski senat je v torek za to četrto največje mesto v državi, ki leži okoli 152 kilometrov severno od Port-au-Princea razglasil izredne razmere.

V pristanišču Gonaivesa se je danes uspela zasidrati ladja s 33 tonami hrane, vode in drugih potrebščin za žrtve vremenske ujme. Številni prebivalci so sicer danes že peti dan preživeli brez vode in hrane.

Ne spreglejte