Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 1. 2009,
19.25

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 30. 1. 2009, 19.25

8 let, 5 mesecev

Gruzijski premier odstopil zaradi slabega zdravja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Gruzijski premier Grigol Mgaloblišvili je le tri mesece po prevzemu položaja, odstopil, kot razlog pa je navedel zdravstvene težave.

"Po navedbah zdravnikov potrebujem dva meseca intenzivnega zdravljenja. Gruzija si ne more privoščiti premiera, ki bo tri mesece odsoten zaradi zdravljenja," je izjavil.

"Danes sem predsednika prosil, naj razmisli o novem kandidatu za premiera," je Mgaloblišvili sporočil v televizijskem nagovoru. Bivši gruzijski veleposlanik v Turčiji je za svojega naslednika predlaga svojega namestnika in finančnega ministra Niko Gilaurija.

Novi premier je Niko Gilauri

Sakašvili je kmalu zatem Gilaurija res imenoval za novega premiera. "Prvi namestnik premiera bo postal novi premier," je dejal Sakašvili, ki je menjavo označil za "tehničen" korak. "Drugih sprememb ne bo," je dodal.

Gilaurija mora zdaj potrditi še parlament, kar pa je zgolj formalnost glede na to, da ima Sakašvilijevo Gibanje narodne enotnosti v njem veliko večino.

Analitik: Novi premier bo imel večji vpliv

Gruzijski politični analitik Giorgi Margelašvili meni, da Mgaloblišvilijev odstop ne bo imel nobenih posledic, saj naj ne bi imel velikega vpliva. "Gilauri po drugi strani prihaja iz Sakašvilijevega kroga in ima večjo politično težo in izkušnje," je dodal.

Gruzijska vlada je po avgustovski vojni z Rusijo doživela vrsto sprememb, med drugim sta bila zamenjana tudi ministra za zunanje zadeve in obrambo. Sakašvili je zaradi vojne pod vse hujšim pritiskom opozicije, ki zahteva njegov odstop in predčasne volitve.

Ne spreglejte