SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gruzija krepi vojsko in povečuje izdatke za obrambo

2

termometer

Gruzijski parlament je kot odgovor na "agresivna dejanja" Rusije in v prid želji Gruzije za članstvo v zvezi Nato odobril okrepitev vojske in povečanje izdatkov za obrambo.

Gruzija bo tako za 15 odstotkov okrepila svojo vojsko, izdatke pa povečala za 209 milijonov ameriških dolarjev.

Za obrambo bodo namenili 200 milijonov več Gruzija bo število vojakov povečala s 32.000 na 37.000, izdatke za obrambo pa bo letos povečala za 209 milijonov ameriških dolarjev na okoli 989 milijonov ameriških dolarjev.

Napetosti med Rusijo in Gruzijo so se zaostrile v zadnjih mesecih, ker si Tbilisi prizadeva za članstvo v zvezi Nato, hkrati pa Moskva podpira prizadevanja dveh regij, Abhazije in Južne Osetije, ki sta se odcepili od Gruzije v 90. letih minulega stoletja, vendar ju doslej ni priznala še nobena država.

"Gruzija se sooča z najhujšo grožnjo po razglasitvi samostojnosti" "Gruzija se sooča z najhujšo grožnjo po razglasitvi samostojnosti," je med drugim dejal poslanec vladajoče stranke Združeno narodno gibanje predsednika Mihaila Saakašvilija, Givi Targamadze. Povečanje števila vojakov bo "okrepilo našo obrambo in vojsko naredilo kompatibilno s kriteriji Nata," pa je dejal poslanec iste stranke Nikoloz Rurua.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin