Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 2. 2015,
14.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 4. 2. 2015, 14.01

7 let, 12 mesecev

Grška optimizem in zadovoljstvo na evropski turneji (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Nismo se še dogovorili, smo pa na pravi poti do vzdržnega dogovora," je po pogovorih v Bruslju s predsedniki treh osrednjih institucij EU dejal grški premier Aleksis Cipras.

Naš cilj je spoštovanje suverenosti Grkov in obenem spoštovanje pravil. Njihov okvir želimo popraviti, ne razbiti, je poudaril Cipras po srečanju s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem.

Boj za sodelovanje, ne ločitev Grški premier, ki izjave za medije običajno daje v grščini, tokrat pa je govoril v angleščini, je izrazil veselje ob obisku Evropskega parlamenta. Zatrdil je, da si bodo z vsemi močmi prizadevali za vzdržno rešitev in kompromis, sprejemljiv za obe strani.

Schulz je srečanje s Ciprasom označil za "prijateljsko in plodno izmenjavo mnenj". Poudaril je, da se grški premier, ki potuje po Evropi ter se srečuje z vladami in institucijami, nedvomno bori za evropsko sodelovanje, ne za ločitev Grčije.

Ob tem je predsednik parlamenta poudaril, da so običajni državljani Grčije v preteklih letih plačali račun, zdaj pa je čas, da k rešitvi težave prispevajo tudi tisti, ki so v teh letih denar odnesli iz države. Načrti vlade, ki gredo v tej smeri, lahko po njegovih besedah računajo na stoodstotno podporo EU.

Grški premier se je v iskanju kompromisa o prihodnosti Grčije v Bruslju sestal tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Cipras je Junckerju obljubil, da bo ohranjal fiskalno ravnotežje Kot je pojasnil po sestanku s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, sta govorila o prehodnem obdobju, ko bi Atene imele čas za oblikovanje "radikalnega reformnega načrta na ključnih področjih, kot so korupcija, davčne utaje in krepitev javne uprave". Namen tega dogovora je pridobiti čas za skupno oblikovanje štiriletnega načrta za obdobje med letoma 2015 in 2018.

Cipras je Junckerju obljubil, da bo ohranjal fiskalno ravnotežje, a poudaril, da Grčija ne bo več spoštovala cilja, da mora imeti 4,5-odstotni proračunski presežek, ki so ji ga vsilili mednarodni posojilodajalci. "Grški premier je dejal, da Evropa ne bi smela vztrajati pri napaki, ki poganja recesijo in zadolževanje v Grčiji in Evropi," je za AFP še pojasnil vir.

Cipras je Francijo pozval, naj odigra ključno vlogo pri vračanju Evrope nazaj h gospodarski rasti Iz Bruslja je Cipras odpotoval v Pariz, kjer se je srečal s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in Francijo pozval, naj odigra ključno vlogo pri vračanju Evrope nazaj h gospodarski rasti.

"V Evropi potrebujemo nov sporazum za vrnitev rasti in socialno kohezijo, pri tem pa zagotovo potrebujemo Francijo, da odigra vlogo poroka, protagonista za to politično spremembo," je po pogovorih s Hollandom poudaril Cipras, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je še nadaljeval, je Francija "sila stabilnosti" v Evropi. "In jaz mislim, da stabilnost v Evropski uniji terja spremembo politike - odločen preobrat v smeri rasti," je nadaljeval. Hollande je ocenil, da je prav, da Grčija tesno sodeluje s Francijo "Prepričan sem, da nam naši partnerji želijo prisluhniti in prav tako prepričan sem, da lahko skupaj premagamo krizo v Grčiji in istočasno pomagamo Evropi premagati njeno lastno krizo," je še dejal Cipras in ponovil, da "nismo grožnja Evropi".

Hollande je ocenil, da je prav, da Grčija tesno sodeluje s Francijo, saj da je ta "strokovnjakinja za reformo" - čeprav kritiki Pariz kritizirajo, češ da ni izvedel potrebnih reform in ne uspe dati pravega zagona precej opešanemu francoskemu gospodarstvu, piše AFP.

"Premierja Ciprasa smo spomnili (...) da smo na voljo, da delimo svoje izkušnje in znanje o določenih reformah, ki jih Grčija želi izvesti, vključno s fiskalno reformo, za katero smo strokovnjaki," je bil samozavesten francoski predsednik.

Zadovoljen tudi Varufakis Vzporedno je na turneji po ključnih evropskih prestolnicah tudi grški finančni minister Janis Varufakis, ki je v preteklih dneh obiskal Pariz, London in Rim, danes je na obisku pri Evropski centralni banki (ECB) v Frankfurtu, v četrtek pa se bo sestal z nemškim kolegom Wolfgangom Schäublejem.

Varufakis je zadovoljen s srečanjem s predsednikom Evropske centralne banke (ECB) Mariem Draghijem. "Imeli smo zelo plodno razpravo in izmenjavo mnenj," je povedal novinarjem. Pogovori so trajali nekaj več kot eno uro.

Varufakis je izpostavil odlično komunikacijo, ki ga "opogumlja za prihodnost".

Sam je Draghiju pojasnil, da gospodarske krize v Grčiji ne bo mogoče rešiti z uporabo metod, predpisanih v programu mednarodne pomoči. "Program je sprožil deflacijsko krizo v državi," je opozoril minister.

V iskanju podpore Cipras in Varufakis na evropski turneji iščeta podporo za svoje ideje za kompromis o prihodnjem sodelovanju Grčije in evropskih posojilodajalcev, a odločitve bodo sprejemali finančni ministri držav v območju evra, ki se bodo predvidoma sestali na izrednem zasedanju prihodnjo sredo, tik pred vrhom EU.

Grčija je od leta 2010 od evropskih posojilodajalcev prejela okoli 200 milijard evrov pomoči, zasebni upniki so ji odpisali 107 milijard evrov dolga. Drugi program pomoči se izteče konec meseca, državi že marca grozijo likvidnostne težave, tako da časa za dogovor o nadaljnjem sodelovanju Aten s partnerji v območju evra ni veliko.

Ne spreglejte