Torek,
24. 9. 2024,
23.10

Osveženo pred

1 dan, 22 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

Natisni članek

Vojna v Ukrajini Antonio Guterres Robert Golob Samuel Žbogar Rusija Ukrajina Slovenija Varnostni svet ZN

Torek, 24. 9. 2024, 23.10

1 dan, 22 ur

Golob: Varnostni svet je Ukrajino pustil na cedilu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,97
Robert Golob | "Ko je bilo to najpomembnejše, nam je Ukrajina pomagala. Za Slovenijo je jasno, da če bo zmagala Rusija, bodo zmagale tudi kršitve ustanovne listine ZN. Svet bo manj varen in ceno bodo plačali vsi," je dejal premier Robert Golob na seji Varnostnega sveta ZN o vojni v Ukrajini. | Foto STA

"Ko je bilo to najpomembnejše, nam je Ukrajina pomagala. Za Slovenijo je jasno, da če bo zmagala Rusija, bodo zmagale tudi kršitve ustanovne listine ZN. Svet bo manj varen in ceno bodo plačali vsi," je dejal premier Robert Golob na seji Varnostnega sveta ZN o vojni v Ukrajini.

Foto: STA

Premier Robert Golob je na seji Varnostnega sveta ZN o Ukrajini zagotovil, da ji bo Slovenija še naprej stala ob strani vse do pravičnega miru, tako kot je Ukrajina stala ob strani Sloveniji ob katastrofalnih poplavah. Zasedanje se je začelo s kratkim proceduralnim prepirom, ki ga je sprožil ruski veleposlanik.

Golob je dejal, da so evropske države enotne v obsodbi ruske agresije in da je osebno frustriran, ker sedi v dvorani Varnostnega sveta, ki ne more ukrepati glede največje regionalne vojne v zadnjem času.

"Varnostni svet je Ukrajino pustil na cedilu," je dejal Golob in nadaljeval, da Ukrajina tudi v času, ko padajo bombe, ni pustila na cedilu mednarodne skupnosti.

"Ostala je aktivna članica ZN in solidarna z drugimi. Osebno lahko pričam, da ko se je Slovenija pred letom dni soočala s katastrofalnimi poplavami, kakršnih še ni bilo, je Ukrajina naredila nekaj, česar ne bo Slovenija nikoli pozabila," je dejal Golob. Omenil je konvoj pomoči in več kot 50 članov ekipe za posredovanje v izrednih razmerah, ki so pomagali.

Če bi zmagala Rusija, bi ceno plačali vsi

"Ko je bilo to najpomembnejše, nam je Ukrajina pomagala. Za Slovenijo je jasno, da če bo zmagala Rusija, bodo zmagale tudi kršitve ustanovne listine ZN. Svet bo manj varen in ceno bodo plačali vsi," je dejal. Slovenija po njegovih besedah noče biti del takšnega sveta in preprečili bomo, da to postane nova normalnost tudi v Palestini in drugje na Bližnjem vzhodu.

Trajen mir je mogoč le ob upoštevanju ustanovne listine ZN, je dejal Golob in dodal, da je v takšno vizijo vredno verjeti. "Slovenija bo stala z Ukrajino, dokler ne doseže vizije pravičnega miru, in vemo, da nam bo Ukrajina stala ob strani, če jo bomo potrebovali," je sklenil Golob.

"Rusija si ustanovno listino razlaga na sprevržen način in laže. Ne more razložiti, zakaj je napadla ladjo, ki je peljala žito v Egipt, zakaj so droni in rakete v zračnih prostorih Poljske, Moldavije in Romunije, zakaj vsak dan pobijajo Ukrajince," je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. | Foto: Reuters "Rusija si ustanovno listino razlaga na sprevržen način in laže. Ne more razložiti, zakaj je napadla ladjo, ki je peljala žito v Egipt, zakaj so droni in rakete v zračnih prostorih Poljske, Moldavije in Romunije, zakaj vsak dan pobijajo Ukrajince," je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na zasedanju Varnostnega sveta zagotovil, da bo boj proti ruski agresiji trajal do pravičnega miru in se ne bo končal, ker je nekdo naveličan vojne ali trguje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ampak ker bo prevladala pravica do samoobrambe. 

Rusijo je obtožil laganja o vojni, ker nima prave razlage, kaj sploh dela v Ukrajini. Ruska delegacija je medtem že zapustila dvorano Varnostnega sveta.

Zelenski se je Sloveniji zahvalil za vodenje zasedanja in dejal, da si Ukrajina želi le to, kar si želi vsaka suverena in neodvisna država v skladu z ustanovno listino ZN. Ta določa, da se spori urejajo na miren način, in zagotavlja pravico do samoobrambe.

"Rusija si ustanovno listino razlaga na sprevržen način in laže. Ne more razložiti, zakaj je napadla ladjo, ki je peljala žito v Egipt, zakaj so droni in rakete v zračnih prostorih Poljske, Moldavije in Romunije, zakaj vsak dan pobijajo Ukrajince. Danes so njene bombe spet zadele stanovanjsko zgradbo in pekarno," je dejal Zelenski.

Dodal je, da Rusija nima argumenta, zakaj pobija ukrajinske otroke, napada bolnišnice, vleče v vojno Belorusijo in vlaga v sovraštvo namesto v razvoj, iz Irana in Severne Koreje pa dela sostorilca v kriminalni vojni. "Vem, da želijo nekateri govoriti s Putinom. Kaj pa lahko slišijo od njega? To, da je razburjen, ker uveljavljamo pravico do samoobrambe? Zločinov ne more upravičiti," je dejal predsednik Ukrajine.

Zagotovil je, da vojne ne bo konec z govorjenjem, ampak je potrebna odločnost. Opozoril je še, da se Rusija pripravlja na napade na tri ukrajinske jedrske elektrarne, in zatrdil, da se bo vojna končala v skladu z njegovo mirovno formulo, ki jo je predlagal leta 2022.

Zelenski, ki se v New Yorku udeležuje zasedanja Generalne skupščine ZN, se bo v četrtek odpravil v Washington, kjer ga bo sprejel predsednik ZDA Joe Biden. Govorila bosta o dovoljenju Ukrajini, da uporabi zahodno orožje za napade globoko na rusko ozemlje.

Vodenje zasedanja Varnostnega sveta je v pričakovanju ruskih ugovorov začel veleposlanik Samuel Žbogar, ki je zavrnil kritike ruskega veleposlanika Vasilija Nebenzije zaradi formata zasedanja. | Foto: STA Vodenje zasedanja Varnostnega sveta je v pričakovanju ruskih ugovorov začel veleposlanik Samuel Žbogar, ki je zavrnil kritike ruskega veleposlanika Vasilija Nebenzije zaradi formata zasedanja. Foto: STA

Vodenje zasedanja je v pričakovanju ruskih ugovorov začel veleposlanik Samuel Žbogar, ki je zavrnil kritike ruskega veleposlanika Vasilija Nebenzije zaradi formata zasedanja in povabila predstavnikov držav, ki niso članice Varnostnega sveta, na čelu z Ukrajino in nekaterimi evropskimi državami.

Zahodne države zastrupljajo ozračje

Nebenzija je dejal, da zahodne države zastrupljajo ozračje, ker so ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu dale "koncertni oder", slovensko predsedstvo pa je dovolilo nastope 11 držav, ki z Ukrajino nimajo opravka.

Slovenijo je obtožil, da je ob prevzemu predsedovanja dala prazne obljube glede upoštevanja pravil. Zato je napovedal, da ne bodo poslušali napadov na njegovo državo.

Žbogar mu je odvrnil, da je njegove ugovore vzel na znanje, zavrnil kritike o kršenju kriterijev in predal sedež Golobu, ki je odprl zasedanje in dal besedo generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu.

Rusija jasno krši mednarodno pravo

Ta je poudaril, da ruska agresija na Ukrajino jasno krši mednarodno pravo in ustanovno listino ZN, ceno pa plačuje civilno prebivalstvo. Ostro je obsodil vse napade na civiliste in civilne objekte katerekoli strani in zagotovil, da bodo ZN nadaljevali delo pri pomoči Ukrajincem s humanitarnimi potrebščinami in obnovo.

Dejal je, da je v dveh letih in pol v Ukrajini umrlo 11 tisoč civilistov, ZN zagotavljajo pomoč 6,2 milijona ljudem, pomoč pa jih potrebuje skupaj 50 milijonov. Donatorje je pozval k zagotavljanju sredstev, posvaril pred zaostrovanjem retorike in dejanj okrog jedrskih objektov v Zaporožju in ruskem Kursku ter dejal, da nadaljevanje vojne povečuje globalne napetosti v času, ko svet potrebuje sodelovanje.

Zavzel se je za pravičen in celovit mir v skladu z mednarodnim pravom, ustanovno listino ZN in resolucijami Generalne skupščine. Varnostni svet ZN resolucij ne more sprejeti, ker ima Rusija v njem pravico do veta.

Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon: Zdi se mi, da Slovenijo razumejo kot verodostojno predsedujočo Varnostnemu svetu ZN
Tanja Fajon
Novice Fajon: Znašli smo se na robu prepada
Gaza
Novice Guterres: Stanje sveta je nevzdržno
Robert Golob
Novice ZN na vrhu sprejeli pakt za prihodnost, tam tudi premier Golob