Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 1. 2009,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 28. 1. 2009, 8.17

8 let

Gates podprl odločitev o zaprtju Guantanama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški obrambni minister Robert Gates je v torek na zaslišanju v kongresu podprl odločitev predsednika Baracka Obame o zaprtju taborišča za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi

Gates je zavrnil argumente republikancev, ki vnašajo preplah med Američane, da jih bodo zaradi Obamove odločitve preplavili teroristi. Glede Guantanama je dejal, da si ne more predstavljati scenarija, po katerem bi zaradi zaprtja Guantanama nevarne teroriste preprosto izpustili na ozemlje ZDA. Po Obamovem izvršnem ukazu o zaprtju Guantanama v roku enega leta, so ameriški konzervativni politiki in medijski komentatorji namreč začeli opozarjati na nevarne posledice te odločitve. Televizija Fox straši Američane Na televiziji Fox se vrstijo opozorila Američanom, naj jih bo strah, ker bo Obama nadnje spustil teroriste, podobna opozorila pa prihajajo tudi od republikanskih kongresnikov.

Gates je strahove gladko zavrnil in dejal, da je bila določitev datuma zaprtja potrebna, sicer bi le odlašali. Po njegovih besedah se lahko večini ujetnikov zlahka sodi na rednih ameriških sodiščih ali pa se jih pošlje domov. Problem je le peščica ujetnikov, glede katerih bo treba najti rešitev.

Gates je govoril tudi o odnosih z Rusijo in izrazil mnenje, da obstaja možnost sodelovanja pri spornem protiraketnem ščitu v Evropi ne glede na rusko nasprotovanje. Takšen občutek naj bi dobil na enem od sestankov z ruskim premierom Vladimirjem Putinom, ko je bil ta še predsednik Rusije.

V Iraku manj, v Afganistanu več vojakov Pentagon se pripravlja na spremembo v skladu z novo politiko Obame glede Iraka in Afganistana. V Iraku bodo zmanjšali število enot, v Afganistanu pa povečali. Za Irak Pentagon Obami pripravlja scenarije in predloge za uresničitev predvolilne obljube, da bo iz države v 16 mesecih umaknil bojne enote.

Lov na teroriste ostaja del širše strategije Gates je tudi posredno potrdil, da CIA in Pentagon ne bosta prekinila napadov z brezpilotnimi letali na teroristične tarče v zahodnem delu Pakistana. Dejal je, da sta mu tako Bush kot Obama ukazala, da je potrebno teroriste preganjati, kjerkoli se nahajajo. Lov na teroriste ostaja del širše strategije za izboljšanje varnosti v regiji. Napadi z brezpilotnimi letali sicer niso dobro sprejeti v Islamabadu, saj prihaja tudi do civilnih žrtev.

Ne spreglejte