Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 2. 2009,
8.37

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 2. 2009, 8.37

8 let, 5 mesecev

Foto: V Evropi kaos zaradi sneženja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Dele Velike Britanije je v nedeljo zvečer zajelo močno sneženje, ki je povzročilo pravi prometni kaos. Vreme pa je povzročilo številne težave tudi v drugih državah Evropske unije.

Zaradi snega so morali za nekaj časa zapreti londonska letališča Gatwick, City in Heathrow, iz Londona pa poročajo tudi o prometnem kaosu.

V Britaniji motene železniške povezave Zaradi sneženja, ki je najmočnejše v zadnjih 18 letih, so motene tudi železniške povezave med Londonom in jugom države ter mestni promet v britanski prestolnici. V Londonu zaradi snega na ulicah ne vozijo avtobusi, zaprtih je tudi nekaj prog podzemne železnice, na drugih pa prihaja do zamud. Zaprli so tudi del avtocestnega obroča okoli Londona.

Najhladnejša zima v zadnjih 13 letih Vremenoslovci napovedujejo, da bo danes še snežilo in ponekod lahko zapade tudi do 20 centimetrov snega, zato so oblasti vse prebivalce že pozvale, naj, če je le mogoče, ostanejo doma. Letošnja zima je sicer na Otoku najhladnejša v zadnjih 13 letih.

Težave v Franciji Odpovedati so morali tretjino poletov s pariškega letališča Roissy-Charles-De-Gaule, oviran pa je tudi cestni promet v Parizu in okolici. Francoski letalski prevoznik Air France KLM je zaradi težav s snegom tako že odpovedal preko 30 poletov, pri večini ostalih letov pa naj bi prihajalo do dveurnih zamud.

Celotna Belgija pod snežno odejo O močnem sneženju poročajo tudi iz Belgije, kjer naj bi bila pod snežno odejo celotna država, sneženje pa povzroča težave predvsem v prometu. V jutranji prometni konici so tako zabeležili več prometnih zastojev v skupni dolžini 408 kilometrov. Iz Belgije poročajo tudi o manjših zamudah v železniškem prometu.

Močno sneženje v severni Italiji Zimsko vreme povzroča težave tudi v Italiji. Sever države je zajelo močno sneženje, kot drugje po Evropi pa tudi sosedom sneg največ težav povzroča v prometu. Zaradi snega in ledu je promet oviran na več kot 800 kilometrih severnoitalijanskega avtocestnega omrežja, na letališčih v Milanu in Bergamu pa so morali odpovedati že več poletov. Zaradi močnih padavin in vetra so popolnoma zaprli tudi pristanišče v Genovi. Na jugu države se soočajo z močnim deževjem. To je konec tedna povzročilo poplave na več območjih, ki so med drugim terjale tudi tri smrtne žrtve.

Silovito neurje v Španiji Medtem iz španske Malage poročajo o silovitem neurju, ki so ga spremljali močni vetrovi. Te je španska meteorološka agencija opisala kot tornado, saj je vrtinčast veter pihal s hitrostjo do 180 kilometrov na uro. Veter je ruval drevesa, prevračal avtomobile in odnašal reklamne panoje. V neurju je bilo ranjenih 25 oseb, večina zaradi ureznin z razbitim steklom, ki ga je močan veter raznašal po mestu. Neurju naj bi v nekaterih delih Španije po napovedih vremenoslovcev v prihodnjih dneh sledilo sneženje.

Poplave v Maroku O močnem sneženju in deževju poročajo tudi iz severnega in osrednjega dela Maroka. Slabo vreme, ki je državo zajelo konec tedna, je povzročilo številne poplave, več gorskih vasi ob vznožju gorovja Atlas pa je zaradi večje količine snega povsem odrezanih od sveta. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo slabo vreme v tej severnoafriški državi nadaljevalo še vsaj do sobote, na območju Atlasa pa pričakujejo tudi nove snežne padavine.

Ne spreglejte