Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
19.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 19.20

7 let, 12 mesecev

Enote somalijske vojske in Afriške Unije vkorakale v Kismayo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Enote somalijske vojske in predstavniki mirovnih sil Afriške unije so vstopili v strateško utrdbo Kismayo na jugu države po tem, ko so od tam pregnali islamistično milico Al Šebab.

Spopadi za pristaniško mesto, to leži okoli 500 kilometrov od prestolnice Mogadiš, so se začeli v četrtek, v ofenzivi pa so sodelovale tudi kenijske vojaške ladje in vojaška letala. Mesto je imelo za milico velik strateški pomen, saj so se delno financirali iz carin in davkov, ki so jih pobirali v pristanišču. Poleg tega je bilo pristanišče tudi prizorišče trgovine z orožjem.

V soboto je milica Al Šebab na Twitterju napovedala svoj odhod iz mesta, ki ga je nadzorovala zadnjih pet let. Dejanje je označila za taktičen umik. Po umiku iz mesta je napovedala nove spopade. "Kismayo se je iz mirnega mesta, ki mu je vladalo islamsko pravo, spremenil v vojno območje med muslimanski in neverniki," so še zapisali.

Majhna pehotna enota somalijske vojske naj bi v mesto vstopila z zahoda in zdaj nadzoruje glavne transportne poti, medtem pa je druga skupina, sestavljena tako iz kenijskih kot somalijskih sil, vstopila v mesto z letališča. Približno 100 enot je tako prevzelo nadzor nad policijsko postajo v mestu in postavilo stražo na vrhu visoke stavbe v središču.

Mohamed Faarah Daher, predstavnik somalijske vlade v Kismayu, je za britanski BBC povedal, da so sile Afriške unije in somalijska vojska v mestu vzpostavile varno območje za lokalno prebivalstvo, hkrati pa zavzele tudi strateške položaje na letališču in v pristanišču.

Milica Al Šebab, ki je tesno povezana z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, je od leta 2007 nadzirala večji del države. Po več ugrabitvah in terorističnih napadih na severu Kenije, za katere je bila odgovorna milica, pa so v Somalijo vkorakale kenijske vojaške sile in skupaj z mirovnimi silami Afriške unije in etiopsko vojsko prevzele nadzor nad večjim delom države.

Ne spreglejte