Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2010,
8.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 11. 2010, 8.14

8 let

Drama s talci v bagdadski cerkvi zahtevala več smrtnih žrtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Reševanje talcev v katoliški cerkvi v Bagdadu je zahtevalo še več življenj, kot so mislili sprva.

Po zadnjih podatkih naj bi umrlo najmanj 52 ljudi, še 70 jih je ranjenih. Zdravniki napovedujejo, da bo smrtnih žrtev še več, saj so številni talci utrpeli zelo hude poškodbe. Ni povsem jasno, koliko življenj so vzeli napadalci in koliko jih je zahtevalo reševanje. Zaenkrat tudi ni znano, koliko žrtev predstavljajo člani varnostnih sil in ali so med žrtvami tudi Američani, ki so skupaj z iraškimi silami po ugrabitvi vdrli v katedralo. Pri tem naj bi bilo ubitih osem napadalcev, osem pa so jih aretirali, čeprav nekateri viri navajajo, da je bilo ubitih napadalcev manj.

V cerkvi je bilo v času napada okoli 100 vernikov Oboroženi moški so se v cerkev zatekli v nedeljo, potem ko so ubili dva varnostnika bagdadske borze. V cerkvi je bilo v času napada okoli 100 vernikov. Kot je povedal eden od očividcev, 18-letni rešeni talec, so napadalci takoj, ko so vstopili v cerkev, ustrelili duhovnika.

V sporočilu zapisali, da bodo iztrebili kristjane v Iraku Odgovornost za napad je v nedeljo prevzela lokalna veja teroristične mreže Al Kaida, Islamska država Irak. V sporočilu, ki ga je skupina v nedeljo zvečer objavila na spletni strani upornikov, so zapisali, da bodo iztrebili kristjane v Iraku, če ne bodo osvobodili muslimanskih žensk. Koptski cerkvi v Egiptu so dali 48-urni ultimat, da izpusti domnevni ujetnici.

Obe ženski, za kateri ekstremisti trdijo, da sta se spreobrnili v islam in ju proti njuni volji zadržujejo v Egiptu, je poiskala policija. Ženski živita v Egiptu in sta zanikali spreobrnitev. Ekstremisti kljub temu trdijo, da sta ženski ujetnici in od Vatikana zahtevajo njuno izpustitev.

Egipt odločno zavrača vpletenost Egipt se je danes že odzval na ultimat upornikov in ostro zavrnil njihove zahteve. "Egipt odločno zavrača, da se njegovo ime vpleta v takšno kriminalno dejanje," je v sporočilu zapisalo egiptovsko zunanje ministrstvo, ki je hkrati tudi ostro obsodilo napad v Iraku.

Papež, zgrožen nad pokolom, poziva k miru Odzval se je na dogajanje v Iraku tudi papež Benedikt XVI., ki je po poročanju dpa danes dejal, da ga je zgrožen nad pokolom kristjanov v Bagdadu. Zahteval je, da mednarodna skupnost okrepi prizadevanja proti nasilju na Bližnjem vzhodu in ponovil svoj poziv za mir v regiji.

Kristjani se bojijo novih napadov V Bagdadu so po napadu poostrili varnostne ukrepe v vseh katoliških šolah. Številni kristjani, ki so v Iraku sicer v manjšini, se namreč bojijo novih napadov.

Ne spreglejte