Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 7. 2008,
18.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 23. 7. 2008, 18.43

8 let

Dokumenti, ki voditelje nekdanje Sovjetske zveze bremenijo za veliko lakoto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ukrajinska vlada je objavila dokumente, ki voditelje nekdanje Sovjetske zveze bremenijo, da so odgovorni za veliko lakoto med letoma 1932 in 1933, ki je zahtevala več milijonov smrtnih žrtev.

Današnji korak je del ukrajinska kampanje, da mednarodno skupnost prepriča, da veliko lakoto prizna kot genocid.

Ukrajinska varnostna služba je objavila arhivske dokumente, ki po navedbah ukrajinske strani dokazujejo, da so nekdanji voditelj nekdanje Sovjetske zveze Josip Stalin in njegovi podrejeni odgovorni za veliko lakoto.

V holodomoru je umrlo 3,5 milijona Ukrajincev Po navedbah nekaterih zgodovinarjev je zaradi velike lakote ali holodomorja po ukrajinsko umrlo 3,5 milijona Ukrajincev, medtem ko ukrajinski voditelji govorijo celo o 10 milijonih mrtvih.

Državi sta še vedno v sporu zaradi holodomora

Holodomor je že postal jabolko spora v odnosih med državama, objava dokumentov pa naj bi po mnenju opazovalcev odnose še zaostrila. Ukrajinska vlada je v preteklosti za veliko lakoto že večkrat obtožila Stalina in njegove sodelavce, sedaj pa so prvič objavili dokumente, ki te obtožbe potrjujejo.

Denar od zaplenjene pšenice so Rusi namenili industrializaciji Leta 1932 je Stalin sprejel odločitev, da morajo ukrajinskim kmetom zapleniti pšenico, denar od prodaje pa nameniti industrializaciji in modernizaciji takratne Sovjetske zveze.

Stalin je s stradanjem Ukrajincev želel zlomiti njihovo narodno prebujanje

V Ukrajini, ki je takrat veljala za žitnico Sovjetske zveze, je želel Stalin ustvariti pogoje lakote in tako zlomiti narodno prebujanje Ukrajincev, ki se je začelo v letu 1920. Hkrati so ljudem prepovedali, da bi zapustili svoje domove. Po oceni ukrajinske strani je na višku holodomorja na dan umrlo 25.000 ljudi. Skupno je holodomor terjal življenja od 20 do 25 odstotkov prebivalstva takratne Ukrajine.

Ukrajinci holodomor smatrajo za genocid Za ukrajinsko stran je holodomor genocid, katerega dejanski namen je bilo uničenje ukrajinskega naroda. Ko je več milijonov Ukrajincev umrlo v lastni domovini, so oblasti takratne SZ na izpraznjena območja v Ukrajini naselile več deset tisoč družin iz Rusije, Belorusije in drugih predelov takratne SZ. Do konca leta 1933 so tako v Ukrajino preselili več kot 117.000 ljudi.

Ne spreglejte