Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2016,
7.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

protest demokrati ZDA kongres

Četrtek, 23. 6. 2016, 7.01

6 let, 7 mesecev

Demokrati zaradi orožja protestirajo v kongresu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
demokrati, kongres, protest | Foto Reuters

Foto: Reuters

Člani demokratske stranke v ameriškem kongresu sedijo na tleh pred govorniškim odrom, da bi tako izsilili glasovanje o strožjem nadzoru nad orožjem.

Demokratski senatorji so v zgornjem domu kongresa izsilili razpravo o orožju, a so vsi štirje do zdaj podani predlogi sprememb propadli. Za novo zakonodajo o orožju so se zavzeli po enem najhujših strelskih napadov v zgodovini ZDA, ko je 12. junija 29-letni Američan afganistanskega rodu Omar Mateen v gejevskem klubu v Orlandu ubil 49 ljudi, sam pa umrl v spopadu s policijo.

"Predolgo smo bili tiho," je dejal demokratski kongresnik iz Georgie John Lewis. Lewis, ki je kolege pozval, naj nikoli ne odnehajo, se je skupaj z okoli 60 demokratskimi kolegi usedel v naslanjače, njegov kolega iz Južne Karoline James Clyburn pa jih je povedel v skupno molitev.

"Ni zakona, ni odmora"

Republikansko vodstvo kongresa je potem ukazalo, da ugasnejo kamere javne televizije C-Span, predsedujoči zasedanju, republikanec Ted Poe iz Teksasa, pa je razglasil odmor. Pred kongresom se je nato zbralo okoli sto demokratov, ki so vpili: "Ni zakona, ni odmora."

Kar se je sprva zdelo kot spontan protest, je preraslo v nekaj bolj resnega; demokrati so si priskrbeli spalne vreče, odeje in hrano. Podobnemu dogajanju v ameriškem kongresu do zdaj nismo bili priča. Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Paul Ryan je potezo demokratov opisal kot igro za javnost. Republikancu Louieju Gohmertu je prekipelo in je demokrate, ki protestirajo, verbalno napadel.

Senatorji si prizadevajo za kompromis, predstavnik demokratov v senatu Harry Reid pa podpira republikanski predlog, ki ga je pripravila senatorka Susan Collins in ki bi ustavil prodajo orožja ljudem na nekaterih terorističnih seznamih. O predlogu naj bi odločali danes.

Ne spreglejte