Torek,
15. 10. 2024,
10.37

Osveženo pred

2 uri, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Natisni članek

vojaki invazija Rusija Ukrajina Buča

Torek, 15. 10. 2024, 10.37

2 uri, 3 minute

Čarovnice iz Buče: podnevi zdravnice, učiteljice, mame, ponoči prostovoljna enota zračne obrambe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,50
Čarovnice iz Buče | Čarovnice iz Buče so prostovoljna enota zračne obrambe.  | Foto Guliverimage

Čarovnice iz Buče so prostovoljna enota zračne obrambe.

Foto: Guliverimage

Čarovnice iz Buče, kot se same imenujejo, so prostovoljna enota zračne obrambe, sestavljena skoraj izključno iz žensk, ki pomagajo varovati ukrajinsko nebo, medtem ko se njihovi možje borijo na fronti. Novinar BBC se je odpravil mednje ter podrobneje spoznal njihove naloge in življenje. 

Čarovnice iz Buče ruska brezpilotna letala sestreljujejo zvečer in ponoči, podnevi pa opravljajo poklice, ki so jih že pred vojno. Med njimi so tako učiteljice, zdravnice, manikerke ... in v prvi vrsti mame. 

Za BBC so povedale, da je to edini način premagovanja nemoči, ki so jo občutile, ko so ruske sile zasedle regijo Buča. To se je, spomnimo, zgodilo v prvih dneh ruske invazije na Ukrajino, 27. februarja 2022. Grozljive zgodbe tistih tednov, vključno z uboji, mučenjem in ugrabitvami, so se začele pojavljati šele po tem, ko so ukrajinske sile konec marca 2022 osvobodile območje. O njih smo pisali tudi na našem portalu. 

Andri Galavin
Novice Duhovnik iz Buče: Mi jokamo po poti, ob delu #foto #video
Od Gostomelja do Zagalcija
Novice Po poti ruskih grozodejstev: Gostomel, Buča, Borodjanka, Zagalci #foto

Valentina, Inna, Anja: veterinarka, učiteljica in vodja pisarne 

Prostovoljni enoti zračne obrambe se je pridružila 51-letna Valentina iz Buče. "Imam 51 let, tehtam sto kilogramov in ne morem teči. Mislila sem, da me ne bodo vzeli medse, a so me," se spominja 51-letna veterinarka, ki se je skupini pridružila letos poleti in zdaj uporablja klicni znak Valkirie.

"To delo lahko opravljam. Oprema je težka, a mi ženske to zmoremo. Moja vloga je, da poslušam. To je stresno delo. Vendar moramo ostati osredotočeni in poslušati vsak najmanjši zvok," je še povedala novinarju BBC. 

Povedala je tudi, da nimajo najboljše opreme, saj najboljšo potrebujejo na prvi bojni liniji. Njihovo orožje je staro, iz sovjetskih časov, a je dobro vzdrževano. Od poletja jim je uspelo sestreliti tri drone. 

'It’s when dark falls over Bucha that the witches come out' ⬇️https://t.co/j9DISXoYKh

— Adri Vingerhoets (@VingerhoetsAdri) October 15, 2024

Valentinina prijateljica Inna ima prav tako 50 let in je bila v času, ko jih je obiskal novinar BBC, na eni svojih prvih napotitev. "Strašljivo je, ja. Ampak tako je tudi, ko rodiš. Pa sem kljub temu rodila trikrat," se zasmeji in pove, da je njen lastni klicni znak Cherry – češnja. 

Inna je sicer učiteljica matematike in mora s straže občasno oditi v šolo in voditi učne ure. "Svoja oblačila hranim v avtu. Preoblečem se, nadenem pete, namažem si šminko, izvedem učno uro. Potem se preoblečem v vojaško opremo in grem nazaj. Fantje so odšli, mi pa smo tukaj. Česa Ukrajinke ne zmorejo? Zmoremo vse,” je dejala. 

Med njimi je tudi 52-letna Anja, sicer vodja pisarne. "Pod okupacijo sem čutila popolno nesmiselnost svojega obstoja. Niti sebe nisem mogla braniti, kaj šele pomagati drugemu. Želela sem se naučiti uporabljati orožje, da bi bila lahko koristna," je dejala. 

Olajšanje je začutila, ko se je začela učiti braniti sebe, svojo družino in državo. "To, da sem prišla sem, mi je res pomagalo. Ker ne bom nikoli več sedela kot žrtev in se tako zelo bala," je še povedala.

Moških ni več 

Poveljnik prostovoljk je moški – Andrij Verlatij s klicnim znakom "velik medved". Povedal je, da je imel v začetku invazije okoli 200 ljudi, ki so upravljali mobilne enote zračne obrambe v regiji Buča in patruljirali med nočno policijsko uro, a mnogi od njih niso bili sposobni za polno vojaško službo.

"Približno 90 odstotkov mojih mož je končalo v vojski, okoli deset odstotkov pa se jih je skrilo in se razbežalo kot podgane. Ostal nam je komaj kdo," je odkrito povedal polkovnik Verlatij. 

Nato je Ukrajina prenovila svoj zakon o mobilizaciji, saj je nujno potrebovala več vojakov. Tako sta mu preostali le dve možnosti. Da primanjkljaj zapolni z moškimi, mlajšimi od let, predvidenih za mobilizacijo (25 let), ali pa zaposli ženske. "Najprej je bilo v šali rečeno: 'Vzemimo ženske!' Ni bilo veliko zaupanja vanje, toda to se je res spremenilo." 

Med vikendi se usposabljajo na vojaških taborih 

Čarovnice svoje vikende preživljajo na vojaških usposabljanjih.

"Spominjam se okupacije. Spominjam se groze. Spominjam se krikov lastnega otroka. Spomnim se trupel, ko smo bežali," je še povedala Valentina, katere družina je pred vdorom Rusov na srečo pobegnila iz Buče. 

"Življenje se je spremenilo, vsi naši načrti so se podrli. Toda tukaj sem, da pomagam pospešiti konec te vojne. Kot pravijo naša dekleta tukaj, brez nas ne bo konca,” je sklenila. 

Buča - opomnik
Novice V Rusiji zaradi objav o pokolu v Buči aretirali novinarja Forbesa
Taras Shapravsky
Novice Pogovor s podžupanom Buče: Ponekod so izginile cele družine #foto #video
Novice V raketiranju železniške postaje ubitih več kot trideset civilistov, več deset je ranjenih #vŽivo
Buča
Novice Kdo je "Mesar iz Buče"? #vŽivo