Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 1. 2009,
12.52

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 11. 1. 2009, 12.52

8 let, 5 mesecev

Bush lani zavrnil prošnjo Izraela za pomoč pri napadu na Iran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški predsednik George Bush je lani zavrnil izraelsko prošnjo za pomoč pri zračnem napadu na glavni iranski jedrski kompleks v Natanzu.

novico je na spletni strani obajvil New York Times, ki se sklicuje na navedbe visokih ameriških in drugih predstavnikov.

Prošnjo je na Busha naslovil izraelski premier Prošnjo naj bi na Busha naslovil izraelski premier Ehud Olmert, ki je želel od ZDA pridobiti posebne bombe, ki lahko razstrelijo bunkerje, ter dovoljenje za prelet Iraka, ki bi jim omogočil napad na največji iranski jedrski objekt za bogatenje urana v Natanzu.

A visoki predstavniki ameriške administracije na čelu z obrambnim ministrom Robertom Gatesom so Busha prepričali, da bi se kakršenkoli odprt napad na Iran izkazal za neučinkovitega, poleg tega pa bi vodil v izgon mednarodnih inšpektorjev in še bolj tajno delovanje iranskega jedrskega programa.

Bush se je raje odločil za bolj prikrite operacije Obenem so ameriški predsednik in njegovi pomočniki predvideli tudi možnost, da bi zračni napad na Iran sprožil vojno, ki bi zajela širše območje Bližnjega vzhoda. V njej bi bila vpletenost ameriških vojaških enot v Iraku neizogibna.

Kljub temu pa se je Bush po pisanju časnika odločil za bolj prikrite operacije, usmerjene proti domnevnim iranskim prizadevanjem za razvoj jedrskega orožja. Te med drugim vključujejo prizadevanja za razbitje iranske mreže preskrbe z jedrskimi snovmi na tujem in slabitev električnih in računalniških omrežij v državi.

O tem je poročal tudi že Guardian Britanski dnevnik The Guardian je minuli september razkril podobne podatke. Časnik je poročal, da je Izrael v začetku leta 2008 resno razmišljal o bombardiranju iranske jedrske infrastrukture, vendar napada ni podprl Bush.

Ne spreglejte