Četrtek,
16. 1. 2020,
12.46

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Natisni članek

reforma vlada Vladimir Putin Rusija

Četrtek, 16. 1. 2020, 12.46

4 leta, 3 mesece

"Brutalni diktator Putin bo oblast zapustil v krsti, tako kot njegov vzornik Stalin"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

"Vladimir Putin tako kot drugi diktatorji vzdržuje fasado demokracije. S predlogom sprememb si hoče še naprej zagotoviti odločilno vlogo v politiki. Želi biti vrhovni vodja, in ne zgolj predsednik," se je na nepričakovan odstop ruske vlade in predlagane ustavne spremembe odzval šahovski velemojster in močan kritik Putinovega režima Gari Kasparov.

Mihail Mišustin in Vladimir Putin
Novice Presenečenje iz Kremlja: Putin po odstopu vlade že predlagal novega premierja

Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin predlagal ustavne spremembe, s katerimi bi ruska duma dobila odločilno pristojnost pri imenovanju vlade, je včeraj nepričakovano odstopila ruska vlada s premierjem Dimitrijem Medvedjevom na čelu. Putin je včeraj predlagal njegovega naslednika, in sicer direktorja ruske davčne uprave Mihaila Mišustina. Poslanci so ga danes tudi uradno potrdili za novega premierja. 

Za Mišustina je glasovalo 383 poslancev, nihče ni bil proti, 41 poslancev pa se je glasovanja vzdržalo. Pred tem je 53-letnik v nagovoru ocenil, da bi morala vlada bolj trdo delati, da bi lahko Rusi občutili občutne izboljšave v svojih življenjih. "Kot je predsednik večkrat poudaril, bi ljudje že sedaj morali čutiti prave spremembe na bolje, ampak se to že zdaleč ne dogaja povsod," je dejal Mišustin.

Priznal je, da je pred vlado še veliko dela in dodal, da je odprt za konstruktivne kritike. "Zelo pomembno nam je, da slišimo, kaj se dogaja," je povedal. Poudaril je tudi, da je treba okrepiti zaupanje med oblastmi in gospodarstvom. "Da bi še okrepili in zagotovili nadaljnjo rast BDP moramo v prvi vrsti spodbuditi rast investicij, da se okrepi zaupanje, ki se je morda izgubilo med oblastmi in gospodarstvom," je dodal, poroča STA.

Medvedjev v primežu Putina

Kot je ob odstopu dejal Medvedjev, je Putin s predlogom reform nakazal številne temeljne spremembe pri sprejemanju ključnih političnih odločitev v Rusiji. "Kot vlada moramo našemu predsedniku države zagotoviti možnost, da poskuša izpeljati reformo," je dejal Medvedjev. 

Putin je vlado v odstopu pozval, da ostane na položaju do oblikovanja novega vladnega kabineta. Preden je vlada odstopila, se je Putin sicer srečal z Medvedjevom, da bi skupaj razpravljala o njegovem nagovoru državljanom v zvezi s prej omenjenimi ustavnimi spremembami.

Mnogi so prepričani, da je Dmitri Medvedjev zgolj marioneta v rokah Vladimirja Putina. | Foto: Reuters Mnogi so prepričani, da je Dmitri Medvedjev zgolj marioneta v rokah Vladimirja Putina. Foto: Reuters

Ustavne spremembe, ki si jih želi Putin vnesti v rusko politiko, med drugim vključujejo tudi prerazporeditev moči med predsednikom države in izvoljenim parlamentom, pri čemer bi slednjemu okrepili pristojnosti. 

Po njegovem predlogu bi poslanci dobili pristojnost imenovanja premierja in članov vlade, predsednik države pa bi to imenovanje zgolj formalno potrdil. Povečale bi se tudi pristojnosti guvernerjev, predsedniški sistem pa bi ohranili.

Vladimir Putin
Sportal Putin napovedal pritožbo, odločitev Wade pa označil za politično motivirano

Pripravlja teren za kandidaturo premierja?

Nekateri poznavalci ruske politike menijo, da si Putin s predlagano reformo zgolj poskuša zagotoviti vodilni politični položaj tudi v času, ko se mu izteče predsedniški mandat leta 2024. Po za zdaj veljavni zakonodaji Putin po izteku svojega mandata ne bo mogel več kandidirati za predsednika države, kar pa ne pomeni, da ne bo smel kandidirati za položaj predsednika vlade, kot je to storil leta 2008, v času, ko je državi predsednikoval Medvedjev.

Mihaila Mišustina so poslanci tudi uradno potrdili za novega premierja.  | Foto: Reuters Mihaila Mišustina so poslanci tudi uradno potrdili za novega premierja. Foto: Reuters

"Gre za dogovor med Putinom in Medvedjevom. Zadnji ni v ničemer neodvisna politična figura in se tudi v času svojega mandata kot predsednik države leta 2008 ni upiral Putinu," je za CNN povedal ruski analitik Valerij Akimenko.

Poznavalec političnih razmer v Rusiji Oleg Ignatov pa ob tem opozarja, da želi Putin s predlogom sprememb vplivati tudi na vlogo ruskega državnega sveta kot svetovalnega organa predsedniku države.

"Pojavljajo se govorice, da bi lahko Putin vodil državni svet. Če se to zgodi, bo njegova beseda odločilna. Sicer ne bo vpleten v tehnične podrobnosti, vendar bi pa s tem položajem še naprej ohranil glavno besedo pri sprejemanju političnih odločitev Rusije," je za CNN povedal Ignatov. 

Ruska duma bi po predlaganih spremembah bolj aktivno sodelovala pri oblikovanju ruske politike. | Foto: Reuters Ruska duma bi po predlaganih spremembah bolj aktivno sodelovala pri oblikovanju ruske politike. Foto: Reuters

Vladimir Putin raketa orožje Rusija
Novice Putin podpisal zakon: novinarje lahko označijo kot tuje agente

Putin kot diktator, ki ohranja navidezno demokracijo 

Kritiki Putinovega režima, med katerimi je tudi šahovski mojster Gari Kasparov, so prepričani, da želi Putin s predlaganimi ukrepi še naprej ohraniti primat v ruski politiki, s tem pa tudi na mednarodnem političnem parketu. 

"Putin tako kot drugi diktatorji še vedno vzdržuje fasado demokracije. Vidi se, da se boji ljudi, ki jim daje nekaj, o čemer lahko govorijo, s tem pa preusmerja pozornost od osebe, ki je dejansko na oblasti že 20 let. Diktature zahtevajo popoln nadzor in predvidljivost. Putin hoče izključiti vse dvome o tem, kdo bo na oblasti po letu 2024. Hoče biti vrhovni vodja, ne zgolj predsednik," je na Twitterju zapisal Kasparov.

Nekdanji svetovni šahovski prvak in eden vidnih ruskih opozicijskih voditeljev Gari Kasparov je od leta 2014 tudi hrvaški državljan. Že vrsto let redno obiskuje Hrvaško, posebej čez poletja, ki jih preživlja v Makarski.  | Foto: Reuters Nekdanji svetovni šahovski prvak in eden vidnih ruskih opozicijskih voditeljev Gari Kasparov je od leta 2014 tudi hrvaški državljan. Že vrsto let redno obiskuje Hrvaško, posebej čez poletja, ki jih preživlja v Makarski. Foto: Reuters

Med drugim je Putina primerjal tudi z nekdanjim sovjetskim diktatorjem Josifom Stalinom. "Njegova namera o dosmrtnem diktatorstvu je postala jasna že pred več kot desetimi leti. Oblast bo zapustil samo v krsti, tako kot njegov vzornik Stalin," je med drugim zapisal Kasparov.

"Putin bo naredil vse, da Trump ostane v Beli hiši"

"Prazno govorjenje o pravni državi daje svetovnim voditeljem slab izgovor, da Putina ne obravnavajo kot brutalnega diktatorja, da z njim sklepajo posle o plinovodih in omogočajo pranje denarja ruskih oligarhov. Bolj ko Putin nadaljuje po poti diktature in kršenja mednarodnega prava, bolj potrebuje tuje voditelje za zaveznike. Še naprej bo obupano poskušal zdržati Trumpa v Beli hiši," še meni šahovski mojster.

"Govorjenje zahodnih medijev o spremembah in kaj te pomenijo je šala. Gre za mafijsko diktaturo, na čelu katere je Putin, ne glede na to, ali je premier Medvedjev, Mišustin ali Putinov konj," je še poudaril Kasparov.

Putin avtocesta M11
Avtomoto 700 kilometrov: Putin je v Rusiji odprl novo avtocesto #foto