SiolNET. Novice Svet
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Putin podpisal zakon: novinarje lahko označijo kot tuje agente

0,61

termometer

Vladimir Putin raketa orožje Rusija
Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek podpisal sporni zakon, ki omogoča označevanje novinarjev in neodvisnih blogerjev kot tujih agentov, poročajo tuje tiskovne agencije. Kritiki opozarjajo, da se bodo zaradi zakona dogajale kršitve svobode medijev.

Že zakonodaja iz leta 2012 je oblastem omogočila, da kot tuje agente označijo medijske hiše in nevladne organizacije, novi zakon, ki je začel veljati takoj, pa to dovoljuje tudi za posameznike.

Tuji agenti, ki so po definiciji vključeni v politiko in prejemajo denar iz tujine, se morajo registrirati pri ministrstvu za pravosodje, vse objave posebej označiti in predložiti podrobno dokumentacijo, sicer jim grozi kazen.

Nova zakonodaja ne bo prizadela le novinarjev

Moskva, Rusija, Kremlin, Lomonosov Foto: Reuters Devet mednarodnih nevladnih organizacij, med njimi Amnesty International in Novinarji brez meja, je že opozorilo, da nova zakonodaja ne bo prizadela le novinarjev, ampak tudi blogerje in uporabnike spleta, ki dobivajo štipendije ali druge prihodke od medijev. V skupnem sporočilu za javnost so novembra posvarili, da je novi zakon "nov korak za omejevanje svobodnih in neodvisnih medijev" ter "močno orodje za utišanje opozicije".

Snovalci po drugi strani trdijo, da novi zakon zgolj "izpopolnjuje" veljavno zakonodajo o tujih agentih.

Do zdaj so v Rusiji kot tuje agente označili organizacijo opozicijskega vodje Alekaseja Navalnega ter medijski hiši Radio Liberty in Voice of America, ki prejemata sredstva iz ZDA.

Izraz tuji agent so uporabljali v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja za oporečnike, ki naj bi jih financirali iz tujine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin