Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 12. 2008,
15.20

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 14. 12. 2008, 15.20

8 let, 5 mesecev

Brown Pakistanu obljubil denarno pomoč v boju proti terorizmu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Britanski premier Gordon Brown je na obisku v Islamabadu obljubil pomoč, da bo Velika Britanija Pakistanu pomagala v boju proti terorizmu.

Kot je dejal, bo London Pakistanu za boj proti skrajnežem namenil devet milijonov ameriških dolarjev. "Vsi trpimo" "S pomočjo teh ukrepov upamo, da bomo lahko naredili več za to, da bi zlomili verigo terorja, ki gore v Afganistanu in Pakistanu povezuje z ulicami v Veliki Britaniji in v drugih državah na svetu," je na skupni novinarski konferenci s pakistanskim predsednikom Asifom Alijem Zaradarijem povedal Brown. "Pakistanu moramo pomagati izkoreniniti terorizem v lastni državi ... vsi mi trpimo, ko so teroristi dejavni in sposobni uveljaviti svojo voljo," je ob tem še dodal.

"Tri četrtine zarot je povezanih s Al Kaido v Pakistanu"

Britanski premier je ob tem poudaril, da je terorizem globalni problem in da je tri četrtine najbolj resnih terorističnih zarot, ki so jih preiskovale britanske oblasti, povezanih z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida v Pakistanu. Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal, je za Pakistan prišel čas "za dejanja in ne besede".

V Indiji o varnosti Brown se je pred tem danes v New Delhiju srečal z indijskim premierom Manmohanom Singhom, s katerim sta govorila o varnosti v regiji po nedavnih terorističnih napadih v Bombaju (Mumbai), ki so terjali 172 življenj. New Delhi odgovornost za napad pripisuje "elementom" v Pakistanu.

Brown verjame Pakistanu

Browna je srečanje z Zardarijem sicer prepričalo o odločenosti Pakistana, da se spopade z, tako Zardari, odgovornimi za "človeško tragedijo grozovitih razsežnosti" v Indiji. Zardari je ob tem poudaril, da je Pakistan tudi sam žrtev terorizma, saj je bil v samo letošnjem letu tarča 50 samomorilskih napadov.

"Za vse je pomembno, da ugotovimo, kaj stoji za zločini" Brown je Singha tudi vprašal, če bi britanski policiji dovolil, da zasliši osumljenca, ki so ga aretirali v povezavi z napadi. "Podobno sem vprašal tudi (pakistanskega) predsednika Zardarija. V interesu nas vseh je, da ugotovimo, kaj stoji za zločini v Bombaju," je pojasnil britanski premier.

Islamabad: Indijska letala so nezakonito vstopila v naš zračni prostor Brown se je z Zardarijem srečal le nekaj ur po tem, ko je Islamabad Indijo obtožil, da so njena letala v soboto dvakrat nezakonito vstopila v pakistanski zračni prostor. New Delhi je omenjene obtožbe zanikal, Zardari pa je danes dejal, da je bila kršitev Indije zanemarljiva.

Singh pa je medtem na današnjem volilnem zborovanju v Kašmirju pojasnil, da bi se odnosi s Pakistanom lahko normalizirali le, če slednji skrajnežem ne bi več zagotavljal varnega zatočišča. "V Pakistanu so določeni ljudje, ki so vedno pripravljeni izvesti napade proti Indiji," je dejal indijski premier. Indija je sicer izključila možnost vojaške operacije.

Ne spreglejte