Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 1. 2009,
8.06

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 13. 1. 2009, 8.06

8 let, 5 mesecev

Bo Obama zaprl Guantanamo takoj po zaprisegi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ameriški mediji so v ponedeljek poročali, da bo novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama kmalu po prisegi 20. januarja, morda že isti dan, izdal izvršni ukaz o zaprtju Guantanama.

Novico naj bi posredovali neimenovani predstavniki Obamove ekipe, uradne potrditve pa ni. Obama je sicer nazadnje v nedeljo za televizijo ABC zagotovil, da bo taborišče za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi zaprl, čeprav pa je dodal, da bo to velik izziv, ki ga morda ne bo mogoče rešiti v prvih 100 dneh administracije. V Guantanamu na Kubi je trenutno zaprtih še 250 ljudi, od katerih je pomembnejših teroristov morda največ 15. Kam z osumljenci? Veliko zaprtih naj bi bilo že pripravljenih za pot domov, vendar jih njihove države nočejo sprejeti, ali pa jim jih Američani ne morejo izročiti, ker bi jih čakale zlorabe. Velika večina je priprtih brez obtožnice. Problem, ki ga mora rešiti Obamova administracija, je, kaj storiti s temi ljudmi. Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) zahteva, da se jih obtoži ali pa izpusti.

Poleg prej omenjenih težav z izpuščenimi, pa bo potrebno najti nove zapore za tiste, ki jih bodo obtožili ali so že obtoženi. Med njimi je tudi domnevni glavni organizator terorističnih napadov na ZDA Kalid Šejk Mohamed. Če bi jih preselili na ameriško ozemlje, bi to pomenilo, da morajo imeti pravice, ki gredo drugim civilnim ali vojaškim obtožencem. Preselitev ne bo enostavna, ker se pričakujejo ogorčeni protesti predvsem republikanskih politikov v tistih zveznih državah, kamor bi osumljene teroriste poslali.

Ne spreglejte