Sreda,
21. 8. 2024,
6.41

Osveženo pred

1 dan, 18 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Antony Blinken ZDA Katar Egipt Izrael Gaza

Natisni članek

Sreda, 21. 8. 2024, 6.41

1 dan, 18 ur

Blinken v Katarju ponovil zavezanost k dosegu dogovora o premirju v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Mohammed bin Abdulaziz Al-Khulaifi, Antony Blinken | "Dogovor o premirju moramo skleniti, ker so ogrožena življenja talcev, ker trpijo prebivalci Gaze in tvegajo življenja v spopadu, ki ga niso začeli in ga ne morejo ustaviti," je dejal Antony Blinken glede na sporočilo State Departmenta. | Foto Reuters

"Dogovor o premirju moramo skleniti, ker so ogrožena življenja talcev, ker trpijo prebivalci Gaze in tvegajo življenja v spopadu, ki ga niso začeli in ga ne morejo ustaviti," je dejal Antony Blinken glede na sporočilo State Departmenta.

Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v torek med obiskom Katarja novinarjem ponovno zagotovil zavezanost ZDA k dosegu dogovora o premirju v Gazi. Rekel je, da je izraelski premier Benjamin Netanjahu izrazil podporo prehodnemu predlogu dogovora in k temu pozval tudi palestinsko gibanje Hamas.

Blinken je že obiskal Izrael in Egipt, v ponedeljek zvečer je prispel še v Katar, vendar je s premierjem Mohamedom Al Tanijem, ki je na obisku Avstralije, govoril po telefonu.

"Dogovor o premirju moramo skleniti, ker so ogrožena življenja talcev, ker trpijo prebivalci Gaze in tvegajo življenja v spopadu, ki ga niso začeli in ne morejo ustaviti," je dejal Blinken glede na sporočilo State Departmenta.

Na vprašanje, ali izraelski mediji citirajo Netanjahuja, ki trdi, da se Izrael ne bo umaknil iz dveh strateških koridorjev v Gazi – Filadelfi in Netzarim, je Blinken odgovoril, da tega ne more komentirati, ampak lahko le ponovi, kar mu je v ponedeljek povedal Netanjahu, ki je podprl prehodni predlog dogovora.

V bližini Jemna napadena trgovska ladja

Trgovsko ladjo so danes v bližini jemenskega pristaniškega mesta Hodejda zadeli trije izstrelki, ki so ladji omejili možnost manevriranja, je sporočila britanska agencija za pomorsko varnost (UKMTO). Dodala je, da za zdaj ni prejela poročil o morebitnih žrtvah napada. Tovorna ladja je sprva izmenjala ogenj z dvema manjšima ploviloma. Na prvem je bilo od tri do pet potnikov, na drugem pa okoli deset. Ladjo sta nato zadela dva izstrelka, pozneje pa še tretji, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila agencija UKMTO.

Odgovornost za raketni napad še ni prevzel nihče. Napade na tovorne ladje v okolici Jemna, zlasti v Rdečem morju, sicer od novembra lani izvajajo jemenski hutijevci z utemeljitvijo, da v podporo Palestincem v Gazi obstreljujejo z Izraelom povezana plovila.

ZDA in Združeno kraljestvo so januarja v odgovor izvedle več povračilnih napadov na cilje hutijevcev v Jemnu, vendar to ni odvrnilo upornikov, ki so zatrdili, da bodo ciljali ameriška in britanska plovila ter vse ladje, namenjene v izraelska pristanišča. Kot je medtem v začetku avgusta ocenil vodja hutijevcev Abdul Malik al Huti, je bilo do takrat tarča napadov že 177 plovil.

Načrt o umiku obstaja

Ameriški predsednik Joe Biden je 31. maja podal predlog za trajno premirje v Gazi, kasneje pa podal še ta prehodni predlog dogovora, ki vsebuje pojasnila in podrobnosti med drugim umika izraelskih sil iz Gaze. Dodal je, da ZDA ne sprejemajo dolgoročne izraelske okupacije Gaze in da je prehodni predlog dogovora jasen glede urnika in lokacij umika izraelskih sil.

Blinken je na koncu še dodal, da je v Egiptu in Katarju govoril o trenutno najhujši humanitarni krizi na svetu v Sudanu, kjer več deset milijonov ljudi potrebuje humanitarno pomoč. Dejal je, da so sklicali pogovore med sprtima stranema v Švici. Dosegli so dogovor o dostavi humanitarne pomoči, nadaljujejo pa se pogajanja o sporazumu o prekinitvi sovražnosti.

izraelski talci
Novice Izraelska vojska v Gazi našla trupla šestih talcev
Gaza
Novice Blinken: Izrael je podprl ameriški predlog za prekinitev ognja v Gazi
izraelsko letalo, air force F-35, letalo
Novice Izrael in Hezbolah z novimi medsebojnimi napadi