Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 7. 2008,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 7. 2008, 11.50

8 let

Belgijski kralj pozval k enotnosti in strpnosti v državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Belgijski kralj Albert II. je v nedeljo pozval k "enotnosti in strpnosti" v državi, ki se sooča z vladno krizo zaradi razhajanj med francosko govorečo in flamsko skupnostjo.

Nekateri opazovalci sicer menijo, da so v govoru belgijskega kralja zaznali tudi pritrditev nekakšni institucionalni spremembi. "Naša država je v hudih političnih težavah," je v tradicionalnem govoru na predvečer belgijskega državnega praznika dejal Albert II. Ob tem je državljane opomnil, "da so težave in krize tudi priložnost, da se zberemo". "Delitev v našem duhu ni usodna, enotnost in strpnost s spoštovanjem do vsake zvezne entitete je edina možna pot naprej v naši demokratični družbi," je še dodal Albert II. Moč Belgije je v njenem multikulturem značaju Kralj je ob tem spomnil na svojega brata in leta 1993 umrlega kralja Baudouina. Slednji je bil po besedah Alberta II. močan zagovornik enotnosti in kohezije v državi, hkrati pa tudi spoštovanja njene raznolikosti. Prepričan je bil namreč, da je moč Belgije v njenem multikulturnem značaju.

Glavni politični analitik belgijske radiotelevizije RTBF Herve de Ghellinck pa je besede Alberta II. označil kot jasen signal. "Kralj je jasno dejal, da potrebujemo resničen institucionalni pregled," je dejal de Ghellinck.

Leterme mora nadaljevati prizadevanja za vzpostavitev dialoga Belgijski premier Yves Leterme je pred tednom dni kralju ponudil odstop svoje vlade zaradi neuspeha pri poskusu dogovora o reformi, s katero bi Flandrija dobila več avtonomije. Belgijski kralj je v četrtek nato uradno zavrnil odstop vlade in vztrajal, da Leterme nadaljuje prizadevanja za vzpostavitev dialoga med flamsko in francosko govorečo skupnostjo o reformi države.

Leterme si je namreč ob nastopu položaja konec marca 15. julij zastavil za skrajni datum za dosego dogovora med flamskimi in francosko govorečimi strankami o večji avtonomiji Flandrije na področju davčne politike, socialne varnosti in politike zaposlovanja. Nezmožnost, da bi se dogovorili o pogojih reforme države, je v središču politične krize, ki pretresa Belgijo od parlamentarnih volitev junija lani, in pomeni izraz očitnega nezaupanja med flamsko in francosko govorečo skupnostjo.

Ne spreglejte