Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
15.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 15.42

8 let

Bank of Cyprus: Če ciprska vlada ne bo takoj ukrepala, bo pomoč EU neizogibna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Cipru zaradi apatije vse bolj grozi, da bo moral zaprositi za sredstva mehanizma za zagotavljanje stabilnosti evra (EFSF), je opozorila največja ciprska banka Bank of Cyprus, ki je v zasebni lasti.

Skladno s tem je ciprsko vlado pozvala k sprejemu takojšnjih ukrepov. V zasebni banki so prepričani, da se čas za ukrepanje izteka. "Vsak dan, ko država ne naredi ničesar, so ciprske finančne težave večje, zato je treba ukrepati še danes. Jutri bo prepozno," so navedli. "Če na tej točki ne bomo storili ničesar, nas bo sodila zgodovina," so dodali. "Trgi se odzivajo zelo hitro" Država z omahovanjem in apatijo po njihovih besedah bonitetnim agencijam in trgom pošilja zelo slaba znamenja - znamenja, iz katerih je razvidno, da Ciper nima oblasti, ki bi znala popraviti slabo gospodarsko stanje. "Trgi se odzivajo zelo hitro. Neodločnost, neenotnost in govorjenje brez dejanskih ukrepov kaznujejo, pogumne odločitve pa nagradijo," so tudi navedli v banki.

Guverner ciprske centralne banke Athanasios Orphanides je na možnost, da bo Ciper potreboval mednarodno finančno pomoč, opozoril že minuli mesec. Država se je namreč po tem, ko je 11. julija prišlo do eksplozije v njenem pomorskem vojaškem oporišču v bližini mesta Zigi, znašla v še hujših finančnih težavah.

Eksplozija je namreč poleg tega, da je terjala 13 življenj, tako močno poškodovala osrednjo elektrarno Vasiliko, ki je proizvedla 50 odstotkov vse električne energije v državi, da še dolgo ne bo obratovala.

Tudi Orphanides je tedaj opozoril, da je treba v izogib pomoči območja evra takoj sprejeti drastične ukrepe. Da je gospodarsko stanje v Cipru zaskrbljujoče, sta sicer minuli teden že opozorili tudi bonitetni hiši Moody's ter Standard & Poor's (S&P). Obe sta znižali kreditno oceno države.

Ne spreglejte