Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 7. 2014,
8.20

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gaza Palestina Izrael Hamas Ban Ki Moon

Ponedeljek, 14. 7. 2014, 8.20

2 leti, 11 mesecev

Ban Ki Munu dovolj ognja v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je včeraj Izraelce in Palestince pozval, naj upoštevajo poziv Varnostnega sveta ZN in prenehajo sovražna dejanja, ki sejejo smrt v Gazi.

Generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna skrbi, ker se položaj v Gazi kljub pozivu Varnostnega sveta "slabša s hudimi posledicami za varnost Izraela in palestinskih civilistov. V interesu obeh strani je, da nevarno širitev spopadov zamenjata s takojšnjimi ukrepi za konec bojevanja in preprečita nove žrtve ter tveganje za regionalni mir in varnost," je pozval Ban.

Ban se čuti odgovornega za Palestince Raketne napade gibanja Hamas iz Gaze je označil za brezobzirno kršitev mednarodnega prava in zahteval, naj se takoj končajo. Hamas je od začetka izraelske ofenzive izstrelil 800 raket, Izrael pa je odgovoril s 1300 zračnimi napadi.

Generalni sekretar ZN je izrazil globoko zaskrbljenost nad posledicami izraelske vojaške ofenzive za palestinske civiliste. Sporočil je, da se počuti odgovornega za Palestince, še posebej v Gazi, kjer jim že dolgo časa zanikajo občutek svobode in dostojanstva, ki si ga zaslužijo.

Na begu 17 tisoč civilistov Zadnji spopadi so izbruhnili, ko so Palestinci ugrabili in ubili izraelske najstnike, izraelski skrajneži pa so storili enako s palestinskim najstnikom. Hamas je začel proti Izraelu izstreljevati rakete katjuša, Izrael pa je odgovoril z zračno ofenzivo.

Sinoči je več tisoč Palestincev na severu Gaze pobegnilo s svojih domov in se zateklo v zavetišča ZN. Izraelci so nad območjem odvrgli letake, da bodo območje bombardirali, ker od tam izstreljujejo rakete. Agencija ZN za palestinske begunce (Unwra) poroča, da je sprejela 17 tisoč civilistov.

Spopadi med Hamasom in Izraelci so do zdaj v šestih dneh zahtevali 172 smrtnih žrtev med Palestinci. Na izraelski strani je bilo nekaj ranjenih.

Ne spreglejte