Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 5. 2011,
7.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barack Obama

Ponedeljek, 2. 5. 2011, 7.14

8 let

Analiza DNK: gre za Osamo bin Ladna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Analiza DNK je potrdila, da je bil moški, ki so ga v nedeljo ubili pripadniki ameriških posebnih enot, res Osama bin Laden, prvi mož Al Kaide.

Pripadniki ameriških posebnih enot so truplo s helikopterjem prepeljali v Afganistan in tam naredili analizo DNK, s katero so potrdili identiteto pokojnika. DNK so primerjali z vzorcem ene od bin Ladnovih sester, ki je umrla v bolnišnici v Bostonu v zvezni državi Massachusetts. Takrat je ameriška vlada z njenega trupla odvzela vzorec.

Truplo so pokopali na neznani lokaciji na morju Ameriški specialci naj bi bin Ladnovo identiteto najprej preverili s tehnologijo za prepoznavanje obraza. Po končani analizi DNK so truplo domnevno po vseh pravilih islamske vere pokopali nekje na morju. Trupla so se znebili zato, da pokojnikov grob ne bi postal središče za oboževanje in novačenje novih teroristov, kot se to pogosto dogaja z grobovi slavnih pokojnikov.

Odkritje skrivališča je omogočil eden od kurirjev Podrobnosti o operaciji mornariških posebnih enot SEAL bodo prihajale na dan še nekaj časa. New York Times poroča, da so ameriški obveščevalci med zaslišanji v taborišču za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi pred štirimi leti izvedeli za ime osebnega kurirja Osame bin Ladna, ki naj bi bil varovanec domnevnega glavnega organizatorja napadov na ZDA 11. septembra 2001 Kalida Šejka Mohameda.

Tega so v zaporih Cie več let zasliševali in mučili, sedaj pa čaka na sojenje v Guantanamu. Nato so šele lani avgusta kurirja povezali s posestvom, ki je 55 kilometrov severno od Islamabada, v kraju Abotabad. Predsednik ZDA Barack Obama je imel od februarja letos več sestankov z ožjo ekipo nacionalne varnosti, informacij pa ni delil ne z zavezniki niti s Pakistanci. Obama se je odločil pretekli teden in ukazal napad z dvema helikopterjema na posestvo.

Ni se hotel predati Američani naj bi med operacijo, ki je trajala okoli 40 minut, zajeli več kot 20 ljudi, med ubitimi pa naj bi bil tudi kurir in eden od bin Ladnovih sinov. Bin Ladnu naj bi dali možnost za vdajo, vendar naj bi se upiral in so ga ubili z dvema streloma v glavo.

Z operacijo naj bi bil ves čas seznanjen le majhen krog ljudi v ZDA, tako da zanjo ni vedela nobena druga država, vključno s Pakistanom.

Al Kaida napoveduje maščevanje Al Kaida je medtem v prvem priznanju smrti prvega moža mreže na svojih spletnih straneh napovedala maščevalne napade. Komentator, podpisan z imenom Asad al Džihad2 je poleg tega na spletni strani tistim, ki mislijo, da se je njihov boj za vero zaključil, sporočil, "naj le malo počakajo".

Najverjetnejši naslednik bin Ladna je al Zavahiri Nemudoma po bin Ladnovi smrti so se že pojavile govorice o njegovem nasledniku na čelu Al Kaide, pri čemer se največkrat omenja Egipčana Ajmana al Zavahirija. Kljub bin Ladnovi karizmi, ki je pomagala pri rekrutiranju mladih gorečih bojevnikov v teroristično mrežo Al Kaida po ameriški invaziji na Afganistan leta 2001, je bil bin Ladnova desna roka, al Zavahiri, s strateških razmišljanjem in organizacijskimi spretnostmi tisti, ki je ohranjal teroristično mrežo povezano.

Al Kaida bi lahko postala še bolj radikalna Čeprav še ni jasno, kako bo smrt Osame bin ladna vplivala na sestavo in delovanje Al Kaide v prihodnje, obstaja velika možnost, da se bo skupina pod vodstvo al Zavahirija še nadalje radikalizirala in začela z novim valom maščevalnih napadov, saj o al Zavahirijevih skrajnih pogledih in pripravljenosti na uporabo nasilja za dosego cilja ne gre dvomiti.

Maščevalne napade obljubljajo tudi pakistanski talibani Z maščevalnimi napadi na ameriške in pakistanske cilje je zagrozila tudi glavna pakistanska talibanska skupina. "Če je bil ubit kot mučenik, se bomo maščevali in izvedli napade na ameriško in pakistansko vlado in njihove varnostne sile," je poudaril predstavnik skupine Ehsanulah Ehsan.

"Rodilo se bo več tisoč novih bin Ladnov" V pakistanskem mestu Kveta se je medtem že zbralo več sto ljudi, ki so se poklonili bin Ladnu. Obenem so ZDA grozili s smrtjo in sežigali ameriške zastave. "Njegova mučeniška smrt ni konec gibanja. Nadaljevalo se bo in rodilo se bo več tisoč novih bin Ladnov," je poudaril vodja protestov Mulavi Asmatulah. Dodal je, da je ameriška operacija dokaz, da ZDA ne spoštujejo mednarodnih meja in lahko kadarkoli kršijo mednarodno pravo.

"Skoraj zagotovo se bodo skušali maščevati" "Teroristi se bodo skoraj zagotovo skušali maščevati, zato moramo in bomo ostali pozorni in odločni," je izjavil Direktor ameriške obveščevalne agencije (Cia) Leon Panetta, ki se letos poslavlja od položaja na vrhu Cie in odhaja na čelo Pentagona.

Velika verjetnost terorističnih napadov na ameriške cilje Tudi predsedujoči Münchenski varnostni konferenci Wolfgang Ischinger računa z maščevalnimi napadi privržencev bin Ladna na ameriške in pakistanske tarče. Ameriška predstavništva po svetu so medtem zaradi nevarnosti morebitnih maščevalnih napadov teroristov v pripravljenosti.

Tudi Interpol svari pred povračilnimi napadi teroristov Interpol je države po vsem svetu pozval k poostritvi varnostnih ukrepov, saj ocenjuje, da bi lahko smrt bin Ladna vodila v povračilne napade. Kot je izjavil generalni sekretar Interpola Ronald Noble, morajo biti organi pregona sedaj "posebno pazljivi", saj obstaja povečana nevarnost terorističnih napadov s strani z Al Kaido povezanih skupin ali teroristov, navdihnjenih s strani Al Kaide. Sam Interpol, ki ima sedež v Franciji in usklajuje delo z nacionalnimi policijami v 188 državah članicah, je v "polni pripravljenosti" pred morebitnimi povračilnimi napadi, je zatrdil.

V največji nevarnosti Evropa in Bližnji vzhod? Jordanski strokovnjaki so medtem ocenili, da bo Al Kaida zagotovo odovorila s povračilnim napadom. Kot je napovedal priznani strokovnjak in pisec o islamskih organizacijah Mohamed Abu Roman, bo najverjetneje napadla v Evropi in na Bližnjem vzhodu.

"Še vedno močna in v igri" Tudi britanski strokovnjaki za varnost napovedujejo povračilni udarec Al Kaide in svarijo, da je treba po vsem svetu okrepiti varnost. Kot meni John Gearson z inštituta za raziskovanje terorizma na londonskem King's College, morajo varnost vsaj za nekaj časa poostriti na veleposlaništvih in v vojaških oporiščih po vsem svetu, saj bo Al Kaida sedaj zagotovo poskušala dokazati, da je "še vedno močna in v igri".

V nekaterih državah povečani ukrepi za varnost turistov Nekatere države so ob smrti vodje teroristične mreže Al Kaide že povečale ukrepe za varnost turistov. Tako egiptovske kot ciprske oblasti so povečale varnostne ukrepe za primer morebitnih terorističnih napadov. Posebej varujejo turiste, ki prihajajo iz zahodnih držav in ZDA.

Ne spreglejte