Ponedeljek,
5. 8. 2024,
6.22

Osveženo pred

1 ura, 36 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,03
vojna napad Iran Izrael

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 8. 2024, 6.22

1 ura, 36 minut

Ameriški obrambni minister: Izrael lahko v primeru napada Irana računa na pomoč ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,03
Izrael napadel Iran | Napetosti v regiji so se povečale po uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra v Bejrutu. | Foto Reuters

Napetosti v regiji so se povečale po uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra v Bejrutu.

Foto: Reuters

Izrael lahko v primeru povračilnega napada Irana trdno računa na obrambno pomoč ameriške vojske, je v nedeljo zvečer zatrdil ameriški obrambni minister Lloyd Austin v telefonskem pogovoru z izraelskim kolegom Joavom Galantom. Zagotovil je "železno podporo" ZDA Izraelu v primeru povračilnega napada Irana, je sporočil Pentagon.

Bližnji vzhod je na robu drastičnega stopnjevanja konfliktov. Za izraelski atentat na prvega moža Hamasa v Teheranu se namreč obeta iransko maščevanje. Če bo v maščevanje Irana vključena do zob oborožena libanonska skupina Hezbolah, bo vojna, ki se je začela z brutalnim napadom Hamasa na Izrael lani, postala še veliko hujša.

Napad pričakujejo že jutri

Trije ameriški in izraelski uradniki pričakujejo, da bo Iran Izrael napadel že jutri. Voditelji Irana in Hezbolaha so obljubili maščevanje za umor najvišjega vojaškega poveljnika Hezbolaha Fuada Shukra in političnega voditelja Hamasa Ismaila Hanija.

Amerika je potrdila, da krepi svoje sile na Bližnjem vzhodu v pripravah na morebitni iranski napad na Izrael in je v regijo poslala več vojaških ladij in bojnih letal, je v petek potrdil Pentagon. Med temi silami je letalonosilka USS Abraham Lincoln s pripadajočo udarno skupino vojaških ladij in podmornic.

Austin in Galant sta po navedbah Pentagona razpravljala tudi o "premikih ameriških sil" za izboljšanje zaščite sil, krepitev obrambnih zmogljivosti Izraela in ter za odvračanje in zmanjšanje napetosti v regiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pentagon je sporočil, da je Austin izrazil tudi podporo prekinitvi ognja v Gazi in dogovoru o izpustitvi preostalih talcev na območju Gaze.

Napetosti v regiji so se povečale po uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra v Bejrutu.

O napetostih na bližnjem vzhodu so razpravljali zunanji ministri članic G7 

O napetostih na Bližnjem vzhodu so v nedeljo razpravljali zunanji ministri članic G7, ki so v skupni izjavi vse strani, vpletene v konflikt, pozvali, naj se izogibajo dejanjem, ki bi lahko privedla do stopnjevanja napetosti v regiji, poroča tiskovna agencija Reuters.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je kolegom iz G7 povedal, da bi po ocenah Washingtona Iran lahko v naslednjih 24 do 48 urah napadel Izrael. Poudaril je, da natančnega časovnega okvira napada ne pozna, a da je odziv Irana neizogiben. V luči tega je dodal, da je izvajanje pritiska na Teheran, naj omeji svoj napad, najboljši način za preprečitev vojne v regiji, poroča izraelski časnik Times of Israel.

Kot je medtem poročal časnik Washington Examiner, pa se bo ameriški predsednik Joe Biden danes zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu sestal z ekipo za nacionalno varnost. Srečanja se bo udeležila tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris. Biden naj bi o razmerah v regiji razpravljal tudi z jordanskim kraljem Abdulahom II.

Glede na nedavne grožnje Irana z napadom na Izrael ni jasno, kdaj in kako bi lahko prišlo do zagroženega maščevanja. Iransko vodstvo in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki je njegov zaveznik, sta večkrat omenila, da naj bi se to zgodilo v "naslednjih nekaj dneh", poroča dpa.

Teheran
Novice Iran pričakuje, da bodo povračilni napadi Hezbolaha segali globoko v Izrael
trupla ubitih v Tulkaremu
Novice V dveh izraelskih napadih na Zahodnem bregu devet mrtvih
Libanon
Novice Hezbolah na sever Izraela spet izstrelil več raket
Gaza
Novice Nov izraelski napad na šole v Gazi terjal najmanj 25 smrtnih žrtev