SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriška NSA posnela vse pogovore v neimenovani državi

1

termometer

Ameriška Agencija za nacionalno varnost ZDA (NSA) lahko posname vsak telefonski pogovor v neimenovani državi in ga ponovno predvaja, je za ameriški časopis razkril žvižgač Edward Snowden.

Danes je ameriški časnik Washington Post objavil zaupno informacijo, ki jo je dobil od nekdanjega analitika NSA Edwarda Snowdna. Nov v vrsti podatkov o početju ameriških vohunov po mnenju časopisa že prehaja na področje, ki je nekoč veljalo za znanstveno fantastiko.

NSA lahko posname in naknadno predvaja vsak pogovor NSA snema vse pogovore vsepovsod ter s pomočjo programov "mystic" in "retro" poseže nazaj v čas za mesec dni in znova predvaja vsak pogovor. Washington Post na prošnjo ameriške vlade ni razkril, v kateri državi je NSA izvedel poskus. Prav tako ni informacije o tem, v katerih drugih državah bo NSA poskusil znova, čeprav si seznama najverjetnejših kandidatov ni težko zamisliti. Programa sta se začela leta 2009, neimenovano državo pa so posneli po dolgem in počez leta 2011.

NSA s sistemom nad nastajajoče grožnje Tiskovna predstavnica Sveta za nacionalno varnost ZDA Caitlin Hayden je časopisu odgovorila, da so nove in nastajajoče grožnje pogosto skrite v velikih in zapletenih sistemih sodobnega globalnega komuniciranja in ZDA morajo, da odkrijejo grožnje, zbirati kar največji obseg obveščevalnih podatkov.

Snowden že od lanskega poletja spravlja v javnost podatke o vohunskih programih ameriške vlade doma in po svetu. Pred pregonom se skriva na varnem v Rusiji, kjer je dobil azil.

Snowden: Najpomembnejša odkritija bodo šele prišla v javnost Danes se je po video povezavi oglasil udeležencem konference o tehnologiji, oblikovanju in zabavi TED v kanadskem Vancouvru in napovedal še več objav. Zagotovil je, da bo nekaj najpomembnejših odkritij šele prišlo v javnost.

Udeležencem konference je položil na dušo, naj se borijo za svobodo interneta in pravico do zasebnosti. Zavrnil je označevanje z junakom, ampak je dejal, da je šel v javnost, ko je videl, da ameriški obveščevalci s kršenjem zasebnosti pretiravajo čez vsako razumno mejo.

Za objave preko medijev se je odločil, ker je vedel, da bi ga pometli pod preprogo skupaj z informacijami, če bi naredil to, kar mu svetujejo nekateri, to je, da bi šel z vsem skupaj v kongres. Kongresniki so večino programov poznali in jih potrdili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin