Četrtek,
29. 8. 2024,
6.16

Osveženo pred

5 ur, 10 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,70
minister Bruselj Tanja Fajon

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 6.16

5 ur, 10 minut

Zunanji ministri v Bruslju o Ukrajini in zaostrovanju razmer na Bližnjem vzhodu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,70
Tanja Fajon | Po prvotnih načrtih bi se ministri morali sestati na Madžarskem, ki trenutno predseduje Svetu EU. | Foto STA

Po prvotnih načrtih bi se ministri morali sestati na Madžarskem, ki trenutno predseduje Svetu EU.

Foto: STA

Zunanji ministri EU se bodo danes sestali na neformalnem zasedanju v Bruslju, v ospredju katerega bosta nadaljnja podpora Ukrajini in zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu. Zasedanje bi moralo potekati na Madžarskem, ki trenutno predseduje Svetu EU, a je visoki zunanjepolitični predstavnik EU zaradi ravnanja Budimpešte ministre povabil v Bruselj.

Zunanji ministri članic EU, med njimi slovenska ministrica Tanja Fajon, bodo razpravljali o nadaljnji podpori Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo, predvsem na vojaškem, finančnem in diplomatskem področju.

Na dnevnem redu neformalnega zasedanja, na katerem ne morejo sprejemati odločitev, imajo še vse bolj zaostrene razmere na Bližnjem vzhodu po ubojih vodilnih predstavnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah in palestinskega islamističnega gibanja Hamas sredi poletja. Obenem bodo govorili o prizadevanjih za prekinitev ognja v Gazi.

Konflikta v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu bosta po pričakovanjih tudi med temami pogovora zunanjih ministrov s turškim kolegom Hakanom Fidanom.

Vodje diplomacij bodo govorili še o politični krizi v Venezueli po predsedniških volitvah, na katerih je glede na odločitev pristojnih oblasti znova slavil Nicolas Maduro.

V petek sestanek obrambnih ministrov 

V petek bo v Bruslju še neformalno zasedanje obrambnih ministrov, ki se bodo prav tako posvetili nadaljnji podpori Ukrajini in dogajanju na Bližnjem vzhodu. Iz Slovenije se ga bo udeležil državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec.

Zasedanji bi morali po prvotnih načrtih v teh dneh potekati na Madžarskem, ki trenutno predseduje Svetu EU. Vendar pa se je zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell zaradi t. i. mirovne misije madžarskega premierja Viktorja Orbana, v okviru katere je ta v začetku julija obiskal tudi Moskvo, odločil, da ministre povabi v Bruselj.

bolnišnica Al Aksa
Novice Izraelska vojska napadla še eno šolo z razseljenimi Palestinci
Antony Blinken
Novice Blinken: Eskalacija bi vodila le v še večji konflikt in več nasilja
Tanja Fajon
Novice Fajonova po pogovoru z iranskim zunanjim ministrom: vojna ni rešitev