Petek,
24. 12. 2021,
9.37

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,28

25

okužba epidemija Slovenija Koronavirus COVID-19

Natisni članek

Petek, 24. 12. 2021, 9.37

2 leti, 8 mesecev

Znani so najnovejši podatki o koronavirusu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,28

25

covid-19 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so včeraj ob 4.997 opravljenih PCR-testih potrdili 1.203 okužbe z novim koronavirusom. To je 78 okužb manj kot prejšnji četrtek, ko so jih potrdili 1.281. Delež pozitivnih testov znaša 24 odstotkov in je za 1,4 odstotne točke nižji kot prejšnji četrtek, ko je znašal 25,4 odstotka. Včeraj je boj z boleznijo izgubil en covidni bolnik. 

Kot je razvidno iz sledilnika za covid-19, je včeraj umrl en covidni bolnik, skupaj od začetka epidemije do danes pa 5.529. 

Trenutno je hospitaliziranih 614 ljudi, na intenzivni negi pa se zdravita 202 covidna bolnika. 

V državi je trenutno aktivnih 16.576 primerov. Sedemdnevno povprečje znaša 1.101, število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa 785. V četrtek so opravili še 79.587 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo z bolj zanesljivimi PCR-testi.

V sredo je bilo ob 4.929 opravljenih PCR-testih potrjenih 1.124 okužb z novim koronavirusom, kar je 222 manj kot prejšnjo sredo, ko so jih potrdili 1.346.

Trenutno je v državi z enim odmerkom cepljenih 59 odstotkov vseh prebivalcev, 56 odstotkov pa je polno cepljenih. Delež polno cepljenih prebivalcev, starih nad 18 let, znaša 66 odstotkov, en odmerek je prejelo 70 odstotkov polnoletnih oseb, kažejo podatki NIJZ.

Med Dnevi cepljenja opravili več kot 76.500 cepljenj

V Sloveniji so med Dnevi cepljenja opravili 76.544 cepljenj proti covidu-19, je danes povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Ocenjuje, da so z akcijo prihranili približno 2000 hospitalizacij, 500 sprejemov v enote intenzivne terapije in 300 smrti. Ob tem se je zahvalil vsem državljanom za odziv in pomoč pri obvladovanju epidemije covida-19.

Med Dnevi cepljenja, ki so potekali med 19. in 23. decembrom, so po ministrovih besedah s prvim odmerkom cepili 4971 ljudi, z drugim 7459, s poživitvenim odmerkom pa 64.114 prebivalk in prebivalcev Slovenije.

Od tega so cepili približno 20 odstotkov več moških kot žensk, približno dve tretjini vseh cepljenih pa je bilo starejših od 50 let, "kar je izredno pomembno, kajti vemo, da pri njih covid-19 praviloma poteka v težji obliki kot pri mlajših," je na novinarski konferenci povedal Poklukar.

"Cilj akcije je bil doseči še boljšo precepljenost in na ta način obvarovati bolnišnice pred obremenitvami v naslednjih dneh in tednih, ko bo pri nas še bolj izrazita in prevladujoča različica omikron," je spomnil Poklukar.

Ob tem se je zahvalil zdravstvenim delavcem za njihovo požrtvovalnost in trud, pa tudi njihovim domačim. "Samo podpora najbližjih omogoča, da danes zdravstveni delavci v vsem svojem obsegu opravljajo poslanstvo in nam Slovenkam in Slovencem zagotavljajo zdravstvo, ki ga poznamo," je dejal minister. Zahvalil se je tudi medijem in vsem, ki so v akciji sodelovali, lokalnim skupnostim, županom, društvom, vladnim in nevladnim organizacijam, civilni zaščiti, Rdečemu križu in verskim skupnostim.

Državljankam in državljanom je ob tej priložnosti zaželel mirne praznike, v novem letu pa zdravja in konec epidemije.

Koronavirus. Cepljenje. PCT. Covid-19
Novice Vlada skrajšala veljavnost testov, silvestrovanj na prostem ne bo #video

Pripadniki Slovenske vojske zaključujejo delo v bolnišnicah

Predstavniki Slovenske vojske danes zaključujejo svoje delo v slovenskih bolnišnicah, kjer so od sredine novembra pomagali pri obvladovanju razmer zaradi covida-19. "V bolnišnicah so ocenili, da trenutno ni več potreb po pomoči pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske," so za STA povedali na ministrstvu za obrambo.

V slovenskih bolnišnicah je bilo dejavnih skupno 40 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.

Vlatko Čančar
Sportal Čančarjev rekord, Dallas čestital prvakom, Dončić navijal doma
Bojana Beović
Novice Beović: Prebolelost slabo ščiti pred omikronom. Poživitveni odmerek je smiseln.