Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 4. 2008,
21.19

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 4. 2008, 21.19

8 let, 6 mesecev

Žerjav: Pritožb na razpise bi bilo manj, če bi imel pritožnik s tem stroške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Minister za promet Radovan Žerjav je dejal, da bi bilo pritožb na javne razpise bistveno manj, če bi pritožnik, v primeru, da njegova pritožba ni upravičena, imel s tem kakšne stroške.

Žerjav je ob tem na srečanju kluba gospodarstvenikov Slovenske Istre menil, da bi morala zakonodaja tovrstno pritoževanje natančneje definirati. "Napaka je v zakonodaji" Glede velikih zamud pri oddaji del zaradi različnih pritožb je minister dejal, da težava morda izhaja iz zakonodaje. "Ali so vse pritožbe, pri čemer je omenil tudi pritožbo zaradi predora Markovec, upravičene ali ne, oz. so zgolj "nagajanje" tistih, ki posla niso dobili, je težko oceniti," je dejal minister. Meni pa, da bi bilo tega bistveno manj, v kolikor bi tisti, ki se pritoži, v primeru, da nima prav, moral kaj plačati, oz. bi imel s tem kakšne stroške. "Zgodi se, da se nekdo pritoži, pritožba nato ni ugodena, izgubili pa smo čas, zadeva se je podražila, tisti, ki je zgodbo zapletel, pa ne nosi nobenih stroškov," je dejal. Žerjav pri tem vidi napako v zakonodaji, saj meni, da bi moralo biti tovrstno pritoževanje natančneje definirano.

Glede hitre ceste Koper - Izola je minister dejal, da se bo gradnja nadaljevala v dolžini 5,1 kilometra, predaja odseka pa je predvidena decembra 2011. Kot je dejal, je celotni odsek razdeljen na štiri sklope, pri čemer sta prva dva - trasa in premostitveni objekti - že oddana v višini 42 milijonov evrov. Ko k temu dodamo še predor Markovec bo zadeva rešena, je dodal. Žerjav glede zapletov pri predoru Markovec upa, da bo primer, zaradi pritožbe SCT in Primorja, na državni revizijski komisiji relativno hitro rešen. S tem bi do potrditve izvajalca prišlo do junija, julija pa bi lahko začeli z deli, je dejal.

"Zdajšnji sistem cestinjenja je zelo nepravičen" Zdajšnji sistem cestinjenja na avtocestah je zelo nepravičen, saj nekateri plačujejo ogromno, drugi pa skoraj ničesar, odvisno kje so doma. Pri uvajanju vinjet pa naj bi zasledovali načelo, da bodo "ocestninjene" vse avtoceste in hitre ceste, vključno z ljubljanskim obročem. Kot je dejal, se avtocestni program financira izključno iz posojil, ki jih bo Dars moral vrniti. Zato minister meni, da je prav, da se ceste, ki jih je Dars zgradil tudi ocestninijo, v tem trenutku je takšnih le 65 odstotkov teh cest, razlika pa je "neocestninjena", je dejal.

"Ne trdim, da so vinjete najbolj pošten način, je pa eden od korakov k dokončno pravičnemu sistemu, ko plačaš toliko kot si prevozil, kar bo možno s satelitskim sistemom," je dejal. Tega naj bi za tovornjake uvedli v letu 2009, za osebna vozila pa tega v letu 2010 še ne bo, je poudaril minister Žerjav.

Ne spreglejte