Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2008,
10.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 7. 2008, 10.39

8 let, 5 mesecev

ZDA: Slovenski cerkvi Sv. Jožefa v Bethlehemu grozi zaprtje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ameriška škofija Allentown v Pensilvaniji se je odločila, da bo julija zaprla ali združila 47 župnij oziroma cerkva. V tem okviru je predvideno tudi zaprtje slovenske cerkve Sv. Jožefa v Bethlehemu.

Cerkev so začeli graditi leta 1913 slovenski priseljenci iz Prekmurja. Škofija Allentown, ki jo vodi škof Edward Cullen, ima 151 župnij, ki jih s težavo vzdržuje zaradi pomanjkanja duhovnikov. Zato se je škof odločil za reorganizacijo. Do 15. julija naj bi tako zaprli večino cerkva. Na odločitev o zaprtju so doslej prišle pritožbe iz 22 župnij, tudi slovenske. Pritožbe odločitve o zaprtju sicer ne ustavijo, nekateri pa so odločeni, da bodo šli vse do Vatikana.

Cerkev vodijo frančiškani

Temeljni kamen za cerkev Sv. Jožefa je bil blagoslovljen leta 1914, cerkev pa je bila posvečena leta 1917. Od samega začetka jo vodijo frančiškani. Prekmurci so v Bethlehemu leta 1910 ustanovili tudi edino slovensko evangeličansko cerkev v ZDA, to je cerkev Sv. Janeza, ki ostaja.

Bethlehem je bil največji center priseljevanja prekmurskih Slovencev ob koncu 19. stoletja, ko so se zaposlovali v železarni "Bethlehem Steel". Ta je že nekaj let zaprta. V Bethlehem so se priseljevali večinoma ljudje iz srednje Evrope in mesto je skupaj s sosednjim Allentownom posejano z etničnimi cerkvami - od slovenskih, slovaških, poljskih, nemških in drugih.

"Zaprtje cerkev bi bilo nesmiselno" Proti zaprtju cerkve Sv. Jožefa je uradno pritožbo vložil ustanovitelj Združenja pobratenih mest Bethlehem Murska Sobota Stephen Antalics, ki je utemeljitev objavil tudi v komentarju za lokalni časopis iz Allentowna "Morning Star". Antalics pojasnjuje, da bi bilo zaprtje cerkve nesmiselno, saj je dostopna za invalide, ima dve parkirišči, zgradba pa je v odličnem stanju z dobro opremljeno kuhinjo in kletno dvorano. Cerkev Sv. Cirila in Metoda, kamor bi morali farani Sv. Jožefa po novem hoditi, pa po njegovih navedbah ni v dobrem stanju, poleg tega ni dostopna za invalide in nima parkirnih prostorov.

"Utemeljitev za zaprtje meji na absurdno. Logično bi bilo, da ostane odprta cerkev Sv. Jožefa, saj bi morala škofija za obnovo Sv. Cirila in Metoda porabiti na tisoče dolarjev in postaviti dvigalo. Prav tako ima okrog 100 sedežev manj kot Sv. Jožef," je za Morning Star še poudaril Antalics.

V komentarju je obenem opozoril, da je cerkev Sv. Jožefa središče delovanja Združenja pobratenih mest Bethlehem - Murska Sobota. "Veleposlaniki prihajajo v mesto na vsakoletno dviganje slovenske zastave, zaradi cerkve Sv. Jožefa pa prihajajo v mesto tudi tuji dostojanstveniki," je med drugim zapisal Antalics.

Ne spreglejte