Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2010,
9.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 11. 2010, 9.17

8 let

Žbogar v torek na uradni obisk v Egipt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zunanji minister Samuel Žbogar se bo od torka do četrtka mudil na uradnem obisku v Egiptu, kjer se bo srečal z gostiteljem, zunanjim ministrom Ahmedom Abulom Gejtom in predsednikom Hosnijem Mubarakom.

Kot napovedujejo na MZZ, se bo Žbogar srečal tudi z ministrom brez listnice in vodjo obveščevalne službe Omarjem Sulejmanom, ministrico za mednarodno sodelovanje Fajzo Abulnago in predstavniki egiptovske gospodarske zbornice. Predvidena so tudi srečanja z generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Muso in veleposlaniki držav članic Arabske lige ter izvršnim direktorjem Fundacije Anne Lindh Andreujem Claretom.

Krepitev dvostranskih odnosov med državama Pogovori zunanjega ministra z egiptovskimi predstavniki bodo namenjeni predvsem krepitvi dvostranskih odnosov med državama, s poudarkom na možnostih za poglobitev gospodarskega sodelovanja in konkretnih gospodarskih projektih. Pogovori bodo priložnost tudi za izmenjavo informacij, pogledov in stališč glede odnosov med Evropsko unijo in Egiptom, napovedujejo na MZZ.

Žbogar bo predstavil tudi razmere Slovenije na Zahodnem Balkanu Pozornost bodo namenili tudi razmeram na Bližnjem vzhodu, zlasti izraelsko-palestinskemu mirovnemu procesu, iranskemu jedrskemu vprašanju, Iraku in Sudanu, kot tudi sodelovanju obeh držav v mednarodnih organizacijah. Žbogar bo z egiptovskimi sogovorniki govoril tudi o globalnih izzivih, trenutnem stanju v Uniji za Sredozemlje, ter možnostih za poglobitev sodelovanja v okviru Evro-sredozemske univerze. Žbogar bo poleg tega predstavil tudi razmere in aktivnosti Slovenije na Zahodnem Balkanu.

Stiki med visokimi predstavniki obeh držav so pogosti. Oktobra lani je bil na prvem obisku v Sloveniji egiptovski predsednik Hosni Mubarak z močno vladno delegacijo. Slovenija in Egipt sta diplomatske odnose vzpostavila leta 1992. Slovenija ima v Kairu veleposlaništvo od leta 1993, to pa je tudi edino slovensko veleposlaništvo v arabskem svetu in Afriki. Egipt ima kot prva arabska država rezidenčnega veleposlanika v Ljubljani od septembra 2007.

Ne spreglejte