SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žbogar: Slovenija bo okrepila gospodarsko diplomacijo

3

termometer

Pomoč slovenskemu gospodarstvu je ena glavnih nalog slovenske diplomacije, zato bodo še okrepili delo ekonomskih svetnikov na veleposlaništvih v tujini, je dejal zunanji minister Samuel Žbogar.

Slovenska diplomacija že pomaga pri odpiranju novih poslovnih priložnosti za slovensko gospodarstvo ob svetovni krizi, a bo morala pomagati še več, je na javni razpravi na temo Vloga gospodarske diplomacije ob gospodarski finančni krizi, ki jo je v Novi Gorici pripravila stranka Zares, poudaril Žbogar. Slovenija ima v tujini 52 predstavništev - en glavnih nalog je, da pomagajo podjetjem pri iskanju poslov -, nova pa želijo odpirati tam, kjer imajo interes tudi slovenska podjetja, je pojasnil. Manj bo političnih, več bo ekonomskih diplomatov Zunanji minister je napovedal krepitev dela ekonomskih svetnikov, ki jih je v tujini okoli 20. "To številko bomo povečali. Zmanjšalo bomo število političnih in povečali število ekonomskih diplomatov," je pojasnil. Tudi razvojno pomoč, ki jo Slovenija namenja npr. državam zahodnega Balkana, bodo skušali vezati projekte, ki so zanimiva za slovensko gospodarstvo. "Vrata veleposlaništev so odprta. Upam, da se bo poslovneži obračali nanje," je še dodal.

"Najpomembnejša je promocija gospodarskih interesov" Potem ko je Slovenija v 18 letih samostojne poti razvila diplomatsko mrežo, jo mora v gospodarski krizi izkoristiti za pomoč podjetjem, je prepričan predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko in nosilec liste Zares za volitve v evropski parlament Ivo Vajgl. "Po letih boja za politično priznanje in vključitev v evroatlantske povezave, je zdaj najpomembnejša naloga slovenske diplomacije promocija slovenskih gospodarskih interesov," je poudaril.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin