Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2009,
7.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 8. 2009, 7.42

6 let, 6 mesecev

Zastoji na cestah in mejnih prehodih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poletni čas dopustov in počitnic je na vrhuncu, kar je mogoče opaziti tudi na cestah. Gost ni le promet na poti na Hrvaško, temveč tudi na mejnih prehodih.

Zastoji nastajajo: - na koncu dolenjske avtoceste v Pluski (1 km), - na Obrežju,- na hitri cesti skozi Maribor od Pesnice proti Ptujski cesti (1 km), - pred koncem podravske avtoceste Slivnica - Draženci od Hajdine do Dražencev (2 km), - zgoščen promet je tudi naprej proti Gruškovju, - na gorenjski avtocesti pred predorom Ljubno proti Ljubljani (7 km) in pred Podtaborom proti Jesenicam (2 km).

Povečan promet z občasnimi zastoji je še na cestah Lesce - Bled, Bertoki - Koper-center, Koper - Izola - Portorož in Koper - Šmarje - Dragonja ter Postojna - Ilirska Bistrica - Jelšane.

Čakalne dobe na mejnih prehodih: - Obrežje, Sečovlje: izstop 20 minut, - Starod: izstop 30 minut, vstop 15 minut, - Zavrč: izstop 1 uro, - Vinica: izstop 15 minut, - Dragonja: izstop 15 minut, vstop 30 minut, - Gruškovje: izstop 1 ura, - Jelšane: vstop 15 minut.

Mejni prehodi za tovorni promet: - Gruškovje: 45 minut.

Dela na avtocestah: - na Štajerskem je med Celjem - vzhod in Dramljami zaprta polovica avtoceste proti Mariboru. Zaprt je priključek Dramlje proti Mariboru, - na primorski avtocesti je med Senožečami in razcepom Nanos zaprt prehitevalni pas proti Kopru. Zaprt je priključek Nanos, - zaprta je hitra cesta Podnanos - Vrtojba med priključkom Vipava in koncem hitre ceste v Podnanosu. Promet je preusmerjen na vzporedno regionalno cesto, - na ljubljanski južni obvoznici promet zaradi del poteka po dveh zožanih pasovih. Do nedelje do 22. ure je popolnoma zaprt izvoz Lj-zahod/Vič proti Primorski.

Zgoščen promet na hrvaških cestah Hrvaški prometni center (HAK) je voznike opozoril, da je na cestah in avtocestah proti morju promet zelo zgoščen, na mejnih prehodih pa so kolone vozil, ki čakajo na vstop v državo. O koloni poročajo tudi na cestninski postaji Lučko pri Zagrebu. V koloni, ki je dolga približno 12 kilometrov čakajo na vstop na avtocesto iz smeri mejnega prehoda Obrežje, iz smeri Ivanja Reka pa čakajo v šest kilometrov dolgi koloni. HAK voznike tudi opozarja, da upoštevajo varnostno razdaljo med vozili.

Gneča tudi v Nemčiji, Avstriji in Italiji Tisti, ki so se danes v Nemčiji, Avstriji in Italiji odpravili na počitnice, so morali biti oboroženi s potrpežljivostjo. Ob začetku počitnic na Bavarskem v Nemčiji se je predvsem pred predorom na avstrijski turnski avtocesti v prvi polovic dneva nabrala kolona vozil, dolga 35 kilometrov. Vozniki so tako morali vzeti v zakup kar šest ur čakanja v koloni, kar je najdaljša kolona pločevine v letošnjem letu, so sporočili iz avstrijske avto-moto zveze. Popoldan se je kolona vozil zmanjšala na 15 kilometrov. O zastojih in več kilometrskih kolonah so poročali tudi s severa Nemčije.

V Italiji se je na počitnice odpravilo devet milijonov Italijanov, mnogi med njimi so obtičali v več kilometrskih kolonah. Predvsem okoli večjih mestih in na prometnicah v smeri sever-jug je ob hkrati visokih poletnih temperaturah prišlo do zastojev, ki so dejansko prizadeli skoraj celotno severno Italijo. Najhuje je bilo na avtocesti A4 pri Benetkah.

Ne spreglejte