Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
16. 4. 2014,
22.25

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 16. 4. 2014, 22.25

7 let

Zakaj nekateri naši politiki preživijo vse afere, drugi pa se morajo posloviti že ob prvi

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nekaterim politikom afere neznansko škodijo, drugih se komaj dotaknejo. Zakaj je tako? "Ključna sta hitro priznanje in opravičilo," pravi Miro Kline. "Čarobne formule ni," ugotavlja Matej Makarovič.

Nekaterim škodi že najmanjša afera ali škandal, celo tako zelo, da jih za vedno izrine s prizorišča. Drugim niti največji vihar ne more do živega, odnesejo jo le s praskami, niso pa redki niti tisti, ki se na položaju celo okrepijo. Politična arena do vseh, ki v njej nastopajo, preprosto ni enako prizanesljiva, kažejo politološke raziskave, opravljene v ZDA, ki jih je pred dnevi povzel Washington Post. Thaler in Kresalova … Seznam slovenskih afer, zaradi katerih so se morali z državnega parketa za krajši ali daljši čas posloviti nekateri politiki, se že zaradi nekaj več kot dvajsetletne zgodovine naše države ne more meriti s tistimi v tujini. A vendar. V zadnjih nekaj letih sta se slovenski politiki zgodila škandal z Zoranom Thalerjem in afera, povezana s Katarino Kresal. Prvi je odstopil po tistem, ko so ga britanski novinarji ujeli v nastavljeno mrežo podkupovanja, odstop notranje ministrice avgusta 2011 pa je sledil negativnemu mnenju protikorupcijske komisije o najemu stavbe NPU. … Rupar in Gjerkeš Med odmevnejšimi odstopi, ki so sledili spornim ravnanjem od ljudstva izbranih, ne moremo spregledati primera poslanca Pavla Ruparja, ta je mandat vrnil po tistem, ko se je znašel v postopku zaradi suma zlorabe položaja. Kako je, če moraš kot politik odstopiti, ker ostaneš brez moralnega kapitala, bi znal povedati tudi Henrik Gjerkeš. Ministrski stolček je zapustil po tistem, ko so ga pijanega za volanom ustavili policisti. Po drugi strani pa so pri nas tudi politiki, ki jim afere in škandali ne sežejo do živega. Zakaj je tako? Ali v Sloveniji obstajajo zakonitosti političnega preživetja in katere so? Težje je manj poznanim politikom Da so pri tem, koliko afere in škandali škodijo posameznim politikom, v resnici razlike, da torej nekateri preživijo lažje, drugi pa težje, se strinja Miro Kline s Fakultete za družbene vede. Skozi afero se bodo težje uspešno prebili manj poznani in manj ugledni, saj nimajo rezervoarja ugleda, pravi.

"Uglednejši imajo za seboj sledilce, ki njihova sporočila, pozitivna in negativna, interpretirajo bolj pozitivno. Torej vse, kar naredi Janković, vidijo v lepši luči. Na primer, da je veliko naredil za Ljubljano, naredil več kot vsi drugi in tako naprej."

Kar je uničilo Golobiča, se Jankovića ne bi dotaknilo A pomembna razlika izvira še iz nečesa drugega, iz pričakovanj, ki jih politik ustvarja s svojimi nastopi. Tako bodo politiki, ki veliko moralizirajo in obsojajo druge, ob aferah praviloma bolj ranljivi od politikov, ki se kažejo z drugačnimi odlikami, pa ugotavlja Matej Makarovič s Fakultete za uporabne družbene študije.

"Dogodek, ki je lahko pred leti na primer uničil Golobiča, se ne bi Jankovića niti dotaknil."

Koga lahko mediji uničijo in koga ne So pa prav mediji tisti, ki dajo aferi večjo ali manjšo težo, kar je z vidika učinkov seveda zelo pomembno, meni Makarovič. "Ker ne morejo enakovredno pokriti vseh dogodkov, izvajajo selekcijo, že pri tem zagotovo niso nikoli nevtralni."

"Mediji lahko o kandidatu dolgo časa govorijo negativno, a to sporočilo v takšni obliki ne bo prišlo do zavesti. Njegovi privrženci ga bodo obtožbam navkljub, morda celo kljub sodbam, še naprej čislali. Na primer privrženci Janeza Janše pred sodiščem ali doma pred TV-zasloni. Po drugi strani pa mediji v očeh volilnega telesa hitro uničijo politike, ki so povsem brezbarvni in med ljudmi ne uživajo nobenega pravega spoštovanja," pravi Kline in v povezavi s tem našteva politike, kot so Zoran Thaler, Pavle Rupar in Gregor Golobič.

Kateri volivci – levi ali desni – so pripravljeni bolj odpuščati? Desni volivci so bolj tradicionalni, konservativni, zato grehe težko odpuščajo, po drugi strani pa težje spreminjajo utrjene preference do svojih politikov, razlaga Kline.

Po drugi strani lahko politiki, ki nagovarjajo leve volivce, pri njih računajo na več odpuščanja, saj so ti precej bolj liberalni, odpustiti so pripravljeni celo politikom, ki prihajajo z nasprotnega pola.

Prizanesljivejši do svojih Po mnenju Makaroviča pa polarizirane družbe, kakršna je tudi slovenska, prizanesljiveje obravnavajo politike iz lastnega političnega bloka. To velja za obe strani, levo in desno.

"Vendar ne gre samo za odpuščanje, temveč tudi za pripravljenost verjeti nekaterim obtožbam. Ker so tudi obtožbe lahko politično motivirane, jim je včasih težko verjeti. Tako na primer ne bi mogli reči, da tako imenovani desni volivci odpuščajo Janši – ničesar mu ne odpuščajo, ker pač ne verjamejo v njegovo krivdo."

Lastnosti za preživetje: hitro priznanje in opravičilo Kline je prepričan, da je malo verjetno, da bi obstajale posebne lastnosti, ki politiku omogočajo preživetje, na primer retorika, prepričljivost, urejenost.

"Ključna sta hitro priznanje in opravičilo. To velja tudi za zgolj polovični odgovor. V tem se skriva skrivnost preživetja predsednika Clintona. Torej dobro premišljen in naučeno interpretiran ter velikokrat ponovljen, brez vsake variacije."

Kline meni, da se v našem prostoru temu precej približuje Janez Janša, "a vedno znova z vgrajeno drobno nedoslednostjo. Posledično postopoma izgublja ugled in spoštovanje tako med desno kot tudi sredinsko usmerjenimi volivci".

Še ena preživitvena lastnost: ustrezen odziv Da je prav ustrezen odziv tisti, ki lahko politika pogosto reši, pa je prepričan Makarovič, čeprav dodaja, da čarobnega recepta ni.

"Eni igrajo na karto lastne šibkosti in se kesajo svojih napak, drugi ostajajo neomajno trdi in odločni v zanikanju. Seveda vse niti ni primerljivo, saj gre pri nekaterih obtožbah za povsem dokazljiva dejstva, pri drugih pa za precej bolj meglene zadeve."

Spolne ali finančne afere, katere politika odnesejo prej? Če verjamemo ugotovitvam ameriških politologov, se politikom bolj kot v finančne splača zaiti v spolne prestopke. Volivci so namreč "grešnikom v spolnosti" pripravljeni odmeriti več odpuščanja kot tistim, ki jih je na krivo pot zaneslo pri denarju.

Podobno velja za Slovenijo, se strinjata naša sogovornika. Po mnenju Klineta zato, ker se je spolnost v skoraj vseh družbenih skupinah osvobodila tabujev.

Tako je, ker je spolnost v moderni družbi dojeta kot zasebna stvar, pri finančnih aferah pa gre bolj verjetno za nezakonito ravnanje, v katerem se ni mogoče izgovarjati na zasebnost, razloge pojasnjuje Makarovič.

Najbolj tepe kršenje načel, ki jih zagovarjaš A tudi pri spolnih aferah, ki so sicer v Sloveniji in Evropi manj usodne kot v ZDA, velja pravilo, da bodo politike, ki se veliko sklicujejo na družinske vrednote, spolne afere udarile bolj kot druge, dodaja Makarovič.

"Kršenje načel, ki jih sam najbolj zagovarjaš, se vedno najbolj kaznuje, pa za karkoli že gre."

Ne spreglejte