Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 3. 2008,
7.54

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 22. 3. 2008, 7.54

8 let, 6 mesecev

Za velikonočne praznike prireditve, razstave in igre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Praznovanje velike noči zaznamujejo tudi tradicionalne velikonočne dobrote, ki imajo posebno simboliko.

Po slovenskih krajih so že v času velikonočnih priprav potekale številne delavnice izdelovanja velikonočnih pirhov in drugih tradicionalnih izdelkov, ki so jih tudi razstavili. Praznovanje velike noči v Sloveniji zaznamujejo tudi tradicionalne velikonočne dobrote, ki imajo posebno simboliko. Med najbolj znanimi so velikonočni pirhi, pisanice, potica in kuhana šunka. Pomen velikonočnih jedi, običaji priprave, s tem povezane navade in dogodki pa so od kraja do kraja različni.

V Ljubljani pirhi za mimoidoče

V Ljubljani je Rotaract klub Ljubljana organiziral že sedmo tradicionalno dobrodelno akcijo Velikonočna sreča 2008, v kateri so v četrtek pobarvali več kot 1000 velikonočnih pirhov. Pirhe so mimoidočim začeli razdeljevati že v petek, na glavni ljubljanski tržnici, v centru Interspar Vič in v Cityparku pa jih bodo razdeljevali tudi danes.

Velikonočno vzdušje tudi v trgovskih centrih

Na Štajerskem bodo v večjih mestnih središčih za velikonočno vzdušje skrbeli predvsem večji trgovski centri na komercialen način, bolj pristno velikonočno vzdušje pa bo v nekaterih manjših krajih severovzhodnega dela Slovenije. Na velikonočno nedeljo bodo v dopoldanskem in popoldanskem času pripravili prireditev Velikonočni zajček na obisku v Športnem parku Ruše.

Na Ptuju velikonočna ustvarjalna delavnica Na Ptuju bo vse do 6. aprila potekala velikonočna ustvarjalna delavnica, ki jo organizira Center interesnih dejavnosti Ptuj. Pod mentorstvom Nuše Topolovec in Lee Kolednik bo nastajala velikonočna dekoracija, kot so piščančki in posodice za pisanke. V Središču ob Dravi bodo izdelovali tradicionalne in sodobne pisanke, ki bodo razstavljene v nedeljo in ponedeljek.

Na Celjskem bo danes največja družinska prireditev Velikonočni zajec na Celjski koči. Za otroke in njihove starše bodo pripravili delavnice, barvanje pirhov, lov za velikonočnim zajcem, rajanje, velikonočne dobrote, stojnice in tematsko obarvano zabavo.

V Pomurju je bilo že v minulih dneh več velikonočnih razstav po vaseh, kjer so bile na ogled predvsem remenke, kot pravijo pirhom. Med drugim so bile organizirane delavnice pri Gradu v Krajinskem parku Goričko, kjer so ob razstavi različnih domačih izdelkov prikazovali tradicionalno izdelavo pirhov s tehniko batik, medenih pirhov in rož iz krep papirja.

V Rogaški Slatini bo danes društvo za ohranjanje slovenskih narodnih jedi in običajev Gaja na Juneževi domačiji pripravilo velikonočno kulinarično prodajno razstavo. Planinsko društvo Tabor pa bo v nedeljo organiziralo velikonočni pohod na Marijo Reko.

Folklorno društvo Vransko bo na veliko soboto pripravilo Velikonočno stojnico na tamkajšnjem krajevnem trgu, ob 14. uri pa bo v cerkvi sv. Mihaela na Vranskem žegen po starem običaju.

Na Gorenjskem so z veliko nočjo povezani številni običaji, med katerimi je največ pozornosti namenjene pripravi hrane. Med velikonočnimi jedmi je posebnost prata, ki je narejena na zelo podoben način kot s kruhom nadevan piščanec. Poleg blagoslova velikonočnih jedi, med katerimi ne smejo manjkati kruh, meso, korenina hrena in pet pirhov, pa na Gorenjskem zaznamuje barvanje pirhov in igre z njimi.

Na Kokrici odprto prvenstvo v sekanju pirhov V Turističnem društvu Kokrica vsako leto na velikonočni ponedeljek organizirajo odprto prvenstvo v sekanju pirhov, ki bo letos že 14. po vrsti. Potekalo bo med 9. in 12. uro na parkirišču pred supermarketom Mercator na Kokrici pri Kranju. Pri sekanju pirhov tekmovalci s kovanci ciljajo pirhe v meter in pol oddaljenem peharju, pri zbijanju pirhov pa poskušajo šest metrov oddaljen pirh zadeti z metom krive palice.

Velikonočne prireditve bodo tudi na Koroškem. V razstavnih prostorih Info-pisarne v trškem jedru Dravograda si je mogoče vsak dan do 25. marca ogledati že tradicionalno razstavo voščilnic in pirhov domačinke Lotke Nenadić. Klub Big Band Radlje danes in v nedeljo vabi na 14. tradicionalni velikonočni koncert s številnimi glasbenimi gosti, ki bo v veliki dvorani Kulturnega doma Radlje.

V mladinskem kulturnem centru Dravograd bodo v četrtek ob 17.30 otroci izdelovali pirhe in zajčke iz kuhalnic. V slovenjgraški knjižnici Ksaverja Meška pa lahko otroci v sredo ob 19. uri prisluhnejo Velikonočni glineni pravljici.

Pri gasilskem domu v Stopičah pri Novem mestu bo na veliko noč ob 14. uri sekanje pirhov, ki ga že petnajstič zapovrstjo prireja Gasilsko društvo Stopiče. Kot je za STA povedal predstavnik prirediteljev Peter Kastelic, sodi njihovo tekmovanje v sekanju pirhov med najstarejša v Sloveniji. Najboljši sekalci pirhov bodo nagrajeni s praktičnimi nagradami, je pojasnil Kastelic.

Na poseben način pa velikonočni ponedeljek obeležujejo v občini Mirna peč. Tam bodo po besedah prireditelja Leopolda Pungerčarja iz sekcije motoklub Avto moto društva Trebnje priredili jubilejno 10. tradicionalno srečanje motoristov z blagoslovom motorjev.

V Kopru na Vergerijevem trgu bo danes potekalo Velikonočno ustvarjalno druženje, na katerem bodo lahko otroci skupaj s starši ustvarjali velikonočne izdelke. Barvali bodo jajčka, izdelali piščančka in drugo velikonočno dekoracijo, obenem pa bodo obeležili tudi praznik mamic in jim izdelali tulipane.

Na severnem Primorskem so za velikonočni čas značilne oljčne vejice namesto butar in sladek kruh s pirhom, zvit v obliki meniha, je povedala etnologinja v Goriškem muzeju Inga Brezigar. Omenila je tudi t. i. cikanje pirhov, ki se je uveljavilo v Mirnu. Tam bo v nedeljo ob 11. uri že 30. tekmovanje v ciljanju pirhov s kovanci.

V Štanjelu lov na zlato jajce

V Štanjelu se bo na veliko noč ob 14. uri začela prireditev Pisanica, ki ob razstavi velikonočnih jajc vključuje tudi lov na zlato jajce. V Ferrarijevem vrtu bo namreč skritih 13 magičnih lesenih jajčk, pri čemer otrokom prinesejo nagrado le zlata jajčka, obljubljajo v komenskem kulturnem društvu Medo ni mona.

Tradicionalno je tudi srečanje starosvetnih smučarjev na velikonočni ponedeljek na Kaninu. Na 15. Emausu, kot so organizatorji poimenovali prireditev, pričakujejo goste iz Slovenije in tujine.

Ne spreglejte