Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 10.37

8 let

Za šest projektov LAS na Goriškem 133.000 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izbranih šest projektov, ki jih bodo do konca te evropske finančne perspektive izvedli na Goriškem, bo prejelo 133.000 evrov iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

21 projektov so doslej že uspešno zaključili, trenutno jih poteka še 12. Skupna vrednost vseh je 580.000 evrov.

Izbrani projekti so zelo različni, nekateri med njimi so se v večini celo že izvedli. To je bil projekt Rebula skozi čas, s katerim so vinogradniki ob pomoči briške občine, Vinske kleti Goriška Brda in Goriškega muzeja prikazali kakovost domačih pridelkov in uporabnost te najbolj razširjene sorte vina v Brdih v kulinariki.

Z električnimi skuterji po goriških Brdih Iz Goriških Brd prihaja še en projekt. Po uspešno uvedenih električnih kolesih v turistično ponudbo bodo od konca meseca dalje obiskovalcem Goriških Brd na voljo tudi električni skuterji. Projektu se je pridružilo šest kmečkih turističnih kmetij in skupaj z Občino Brda so oblikovali ponudbo, za katero so prepričani, da bo goste v tem okolju zadržala več kot le en dan.

Na Goriškem sta bila izbrana projekta, ki prikazujeta in izobražujeta domačine za oblikovanje lastnih vrtov. Tako bodo v Volčji Dragi na 100 kvadratnih metrih ob manjšem jezercu uredili primer lepo urejenega domačega vrta. S tem bodo uredili delno uničeno okolje, ob njem pa postavili tudi otroška igrala. Ob predstavitvi projekta so obljubili tudi različna strokovna predavanja ter sejme vrtnih rastlin in vrtnega orodja.

Projekt za povečanje samooskrbe Strokovnemu izobraževanju o pridelavi zelenjave in sadja je namenjen tudi projekt, ki ga pripravljajo štiri goriške občine in društvo za biološko dinamično gospodarjenje Ajda. Z njim želijo povečati pridelavo hrane in samooskrbo goriških gospodinjstev, zainteresiranim pridelovalcem ekoloških pridelkov pa bodo nudili tudi informacije o pridobivanju nepovratnih sredstev.

Film in knjiga o Vrtojbi kot vasi vodnjakov Šempetrsko-vrtojbenska občina želi obiskovalcem pobližje predstaviti Vrtojbo kot vas vodnjakov. V preteklosti jih je bilo tu kar 67, nekaj med njimi jih je še delujočih, štiri pa so tudi obnovili. Zato pripravljajo daljši film o tem, s katerim bodo obdarili vsa vrtojbenska gospodinjstva, služil pa bo tudi kot promocijsko darilo občine. Projekt pa predvideva tudi izdajo knjige o vodnjakih v Vrtojbi.

Ohranjanje naravne dediščine Med izbranimi projekti zadnjega razpisa je tudi tisti, ki bo podprl ohranjanje naravne dediščine na Goriškem Krasu. Turistično društvo Cerje bo obnovilo okolico in uredilo dostop v jamo Pečinka pod Cerjem, ki je nudila zatočišče med 1. svetovno vojno. To bo nov del v sklopu urejene Poti miru, ki bo povezal območje celotne Soške fronte od Zgornjega Posočja do morja in ki bo predvidoma zaključen prihodnje leto.

Ne spreglejte