Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 6. 2008,
12.58

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 17. 6. 2008, 12.58

8 let, 5 mesecev

Vse več je zamolčanega nasilja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Predsednik DS Blaž Kavčič je na posvetu "Kaj bomo skupaj naredili za preprečevanje nasilja in zlorab nad starejšimi osebami", opozoril na naraščajoče nasilje nad starejšimi.

"Preveč pa je zamolčanega nasilja, obračanja hrbta in zatiskanja oči pred nasiljem", še meni. "V Sloveniji je marca začel veljati zakon o preprečevanju nasilja v družini, kar je prelomen dogodek, saj gre za prvi zakon v zgodovini Slovencev, ki jasno opredeljuje različne vrste nasilja v družini. Na posebno mesto postavlja problematiko nasilja nad starejšimi, ki so poleg otrok, invalidov in oseb s posebnimi potrebami, najbolj ranljivi. Zakon pa ne more rešiti vseh težav, ki so vzrok nasilju ali ga pospešujejo," je izpostavil predsednik državnega sveta.

Kožuh Novak: Nizke pokojnine del nasilja države nad upokojenci

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak je dejala, da je problematika nasilja nad starejšimi zelo prisotna in skrita očem. Po njenem mnenju so tudi nizke pokojnine del nasilja države nad upokojenci. Pri tem je poudarila vpliv inflacije na življenje upokojencev, ki imajo nizke pokojnine.

Po njenih besedah v naši državi več kot polovica starejših finančno pomaga svojim otrokom. "Manjše kot so pokojnine, manj pomoči je pričakovati, s tem pa tudi več nasilja," je prepričana.

Šuštaršič: Psihično nasilje slabo prepoznano

Državni svetnik in predsednik komisije za socialno varnost, delo, zdravje in invalide v DS Boris Šuštaršič pa je menil, da je današnji posvet "žlahtna tema s področja zagotavljanja socialne varnosti".

"V slovenski družbi imamo solidno sankcionirano fizično nasilje, medtem ko je psihično nasilje slabo prepoznano in praviloma ni sankcionirano.

Ne spreglejte