Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 11. 2012,
7.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 3. 11. 2012, 7.26

8 let

Vreme: pred obilnim deževjem se nadaljujejo priprave na poplavljanje rek in morja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tudi danes se nadaljujejo priprave na obilnejše deževje, ki bo Slovenijo zajelo v nedeljo in ponedeljek.

Zaradi napovedanih padavin bodo namreč reke še močneje narasle, nižje dele obale pa bo poplavilo morje. Na Goriškem in Ajdovskem so že v petek razdelili okrog 6000 protipoplavnih vreč, napolnjenih s peskom. Kot so v petek sporočili iz štaba Civilne zaščite Severna Primorska, bodo vreče v središčih posameznih občin delili tudi danes. Ob tem štabi civilne zaščite občane pozivajo, naj pregledajo, očistijo in zagotovijo pretočnost meteornih voda okoli svojih bivališč.

Reka Krka še poplavlja v svojem spodnjem toku. Danes zjutraj se je Krka v Podbočju ustalila pri pretoku 295 kubičnih metrov na sekundo in bo danes ter v nedeljo čez dan počasi upadala. V večjem obsegu poplavlja tudi reka Ljubljanica na Ljubljanskem Barju. Pretok Ljubljanice na vodomerni postaji Moste trenutno znaša 190 kubičnih metrov na sekundo in polagoma upada. Poplavljene površine na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v prihodnjih dneh ohranjale.

V noči na nedeljo bo morje za krajši čas poplavilo najnižje dele obale. Poplavljanje morja na širšem območju je predviden v noči na ponedeljek in v ponedeljek dopoldne, ko lahko gladina morja na mareografski postaji Koper preseže vrednost 320 centimetrov. Pri tem lahko morje v večjem obsegu poplavi nižje dele obale. Predvsem na piranskem rtu ter ostalih valovom izpostavljenih območjih lahko kombinacija povišanega plimovanja in valovanja poveča obseg običajno poplavljenih območij.

Vremenoslovci močnejši porast rek po državi predvidevajo v nedeljo popoldne in v noči na ponedeljek ter v ponedeljek čez dan. V večjem obsegu bodo v ponedeljek poplavile predvsem reke s pritoki na jugozahodu države: Vipava, Reka, reke v Slovenski Istri in Gorških Brdih, pa tudi Kolpa. Poplavljali bosta tudi Ljubljanica in Krka, ki lahko v večjem obsegu poplavita v torek in sredo. Poplavljene površine na kraških poljih na Notranjskem in Dolenjskem se bodo v teh dneh povečevale. V ponedeljek so možna razlivanja tudi ob drugih rekah na območju osrednje Slovenije, opozarjajo na Agenciji RS za okolje.

Ne spreglejte