Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
6.27

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Mobitel Slovenija policijska kontrola policija opozarja policija

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 6.27

3 mesece, 1 teden

Vozniki, pozor: to bodo v tem tednu preverjali policisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Policija, varnost prometa, kontrola, silhuete | Nova preventivna akcija agencije nadomešča dosedanjo akcijo Varno brez telefona.  | Foto STA

Nova preventivna akcija agencije nadomešča dosedanjo akcijo Varno brez telefona.

Foto: STA

Začenja se nova preventivna akcija Agencije za varnost prometa (AVP) Osredotoči se na cesto. Do nedelje bodo policisti pri nadzoru prometa posebej pozorni na prekrške, ki vplivajo na zbranost voznikov med vožnjo, s poudarkom na uporabi mobilnih telefonov. Izvedli bodo tudi posamezne poostrene nadzore, v katerih bodo odkrivali tovrstne prekrške.

Nova preventivna akcija agencije sicer nadomešča dosedanjo akcijo Varno brez telefona. Prva tovrstna akcija se je začela danes in bo potekala do nedelje, druga pa med 30. septembrom in 6. oktobrom.

Dejavniki, ki vplivajo na sposobnost osredotočenosti na vožnjo 

Na sposobnost osredotočenosti med vožnjo namreč poleg aktivne uporabe mobilnega telefona vpliva vrsta dejavnikov, kot so prehitra vožnja, različna čustvena stanja, utrujenost in obvladovanje stresa. Med moteče dejavnike štejemo tudi nastavljanje različnih sistemov v vozilu, kot so radio, klimatska naprava in multimedija, ter tudi prehranjevanje, kajenje in ličenje. Pomemben dejavnik je predhodno uživanje alkohola, drog, drugih psihoaktivnih snovi, še posebej v kombinaciji z zdravili.

Ob začetku nacionalne preventivne akcije Osredotoči se na cesto sta danes v prostorih AVP za medije podali izjavo direktorica agencije Simone Felser in vodja sektorja prometne policije Ivana Kapuna.

"Na sposobnost osredotočenosti med vožnjo poleg aktivne uporabe mobilnega telefona vpliva vrsta dejavnikov, kot so prehitra vožnja, različna čustvena stanja, utrujenost in obvladovanje stresa. (...) Pomemben dejavnik je predhodno uživanje alkohola, drog, drugih psihoaktivnih snovi, še posebej v kombinaciji z zdravili. Nacionalno preventivno akcijo Varno brez telefona smo zato od letos dalje nadomestili z novo, razširjeno preventivno akcijo Osredotoči se na cesto, ki jo bomo ponovili jeseni," je na današnji novinarski konferenci dejala direktorica agencije. 

Felserjeva je predstavila rezultate spletne ankete o navadah in motnjah, ki lahko pomembno vplivajo na osredotočenost voznikov v prometu. | Foto: Matic Prevc/STA Felserjeva je predstavila rezultate spletne ankete o navadah in motnjah, ki lahko pomembno vplivajo na osredotočenost voznikov v prometu. Foto: Matic Prevc/STA

Le tretjina voznikov med vožnjo obvladuje svoja čustva

Felserjeva je predstavila tudi rezultate spletne ankete o navadah in motnjah, ki lahko pomembno vplivajo na osredotočenost voznikov v prometu. AVP je spletno anketo, ki jo je izpolnilo 1.850 ljudi, izvedla januarja letos, statistični podatki pa so pokazali nekatere "zaskrbljujoče rezultate, ki kažejo na to, da je pozornost voznikov na vožnjo prepogosto manjša, kot bi morala biti," je izpostavila Felsejeva.

Anketa je pokazala, da četrtina voznikov, ki jo je izpolnila, med vožnjo ni vselej pozorna na druge udeležence v prometu, več kot 40 odstotkov pa jih priznava, da med vožnjo kadijo, se ličijo, prehranjujejo ali izvajajo druga opravila, ki zmanjšujejo osredotočenost. Po besedah Felserjeve je zaskrbljujoč tudi podatek, da le tretjina voznikov med vožnjo vedno obvladuje svoja čustva. Različna čustvena stanja namreč lahko bistveno vplivajo na sposobnost osredotočanja na vožnjo.

Devet od desetih voznikov se zaveda, da vožnja pod vplivom alkohola vpliva na sposobnost osredotočenosti, a se jih le polovica vožnji po zaužitju alkohola tudi odpove, četudi je to v zakonsko dovoljeni meji. Kar 40 odstotkov anketiranih pa priznava, da med vožnjo uporabljajo mobilni telefon brez prostoročnega sistema.

Kot je poudaril Kapun, so policisti v letu 2023 ugotovili 24.797 kršitev prepovedanih ravnanj voznikov, ki motijo pozornost in osredotočenost. | Foto: Matic Prevc/STA Kot je poudaril Kapun, so policisti v letu 2023 ugotovili 24.797 kršitev prepovedanih ravnanj voznikov, ki motijo pozornost in osredotočenost. Foto: Matic Prevc/STA

Osnovni namen akcije zmanjšati možnost udeležbe v prometnih nesrečah

Vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun je na današnji novinarski konferenci dejal, da je "osnovni namen akcije zmanjšati možnost udeležbe v prometnih nesrečah, ki bi bile posledica uporabe mobilnega telefona med vožnjo, in širšo javnost ozavestiti o tem, kako nevarno je telefoniranje med vožnjo, četudi ga opravljamo prostoročno". Kapun je ob tem opozoril, da uporaba mobilnega telefona še zdaleč ni edino moteče in prepovedano ravnanje, saj vozniki sebe in druge v prometu ogrožajo tudi z drugimi ravnanji kot je uporaba računalnikov, tablic, ličenje, prehranjevanje, poslušanje preglasne glasbe in podobno.

Kot je poudaril Kapun, so policisti v letu 2023 ugotovili 24.797 kršitev prepovedanih ravnanj voznikov, ki motijo pozornost in osredotočenost. Policisti želijo z nadzorom zato predvsem izpostaviti, da je osredotočenost in pozornost izjemnega pomena za zagotavljanje varnosti voznik ter drugih udeležencev v prometu.

Na AVP so v sklopu akcije pripravili tudi silhuete policistke z radarjem za vseh osem policijskih uprav, ki so jih predali policiji, postavljene pa bodo na odsekih cest, ki izstopajo po problematik nesreč in prekrškov in kjer je izvajanje policijskega nadzora oteženo.

Felserjeva in Kapun sta na novinarski konferenci vse udeležence v prometu pozvala, naj se zavedajo "lastne odgovornosti in svojega vpliva, ki ga imajo na to, ali bodo vsi prometni udeleženci varno prispeli na svoj cilj" in dodala, da bodo na AVP akcijo ponovili med 30. septembrom in 6. oktobrom.

Na AVP so v sklopu akcije pripravili tudi silhuete policistke z radarjem za vseh osem policijskih uprav, ki so jih predali policiji. | Foto: Matic Prevc/STA Na AVP so v sklopu akcije pripravili tudi silhuete policistke z radarjem za vseh osem policijskih uprav, ki so jih predali policiji. Foto: Matic Prevc/STA

Policija, Slovenija,  policijski avto
Novice Policisti prosijo za informacije o tatvini kolesa na Šmartinski cesti v Ljubljani
policija
Novice Policija izvedla nadzor neprijavljenega srečanja ljubiteljev športnih vozil
Ropar. Tat. Kraja. Pištola. Grožnja. Grožnje. Nož. Vlom.
Novice Na območju Ljubljane so se vlomi vrstili eden za drugim
Petarde. Petarda. Novo leto. Božič
Novice Podrobnosti smrtne nesreče pri Lukovici: raketa je spremenila smer in zadela žensko
Ne spreglejte