Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 11. 2011,
14.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 11. 2011, 14.59

8 let

Volilna napoved za Planet Siol.net: Virant padel na 3. mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Raziskava, ki jo je za Planet Siol.net opravila Ninamedia, kaže, da je Lista Gregorja Viranta zdrsnila na tretje mesto. Gre za prvo raziskavo po četrtkovih televizijskih soočenjih na TVS in POP TV.

Planet Siol.net je javnomnenjsko raziskavo naročil tudi pri podjetju Parsifal, ki je Virantu namerila drugo mesto, a je utrip javnega mnenja meril nekoliko prej, 7. in 8. novembra, torej pred soočenjema na POP TV in TV Slovenija, kjer je bil Virant tarča kritik zaradi hkratnega prejemanja nadomestila ministrske plače in pogodbenega dela. Raziskavi dajeta različne rezultate tudi na vprašanje, koga bi anketiranci izbrali za novega mandatarja, če bi imeli to možnost.

Parsifal: SDS 28 odstotkov, Virant 27, Janković 18 Parsifalova raziskava kaže, da bi med zanesljivimi udeleženci volitev za SDS glasovalo 28 odstotkov volivcev, za Listo Gregorja Viranta 26,5 odstotka, za Listo Zorana Jankovića pa 17,7 odstotka.

Ninamedia: Virant tretji, SD močno okrepljena Tudi raziskava Ninamedia, ki je bila opravljena med 10. in 12. novembrom, napoveduje zmago SDS. Največja opozicijska stranka bi prejela 29,9 odstotka glasov. Sledijo Pozitivna Slovenija – Lista Zorana Jankovića (18,9 odstotka), Državljanska lista Gregorja Viranta (15,6 odstotka), močno okrepljena SD (14,4 odstotka) in DeSUS (5,4 odstotka).

Možnost za prestop štiriodstotnega praga za vstop v parlament imajo še NSi (3,7 odstotka), SLS (3,6 odstotka) in SNS (3,5 odstotka). Preostale stranke so brez možnosti za uvrstitev v DZ, za Planet Siol.net napoveduje direktor Ninamedie Nikola Damjanić, ki pritrjuje tezi, da je Virantov padec posledica "afere nadomestilo". Med drugimi strankami bi TRS prejela 2,1 odstotka, LDS odstotek, Zares 0,9 odstotka, preostale stranke pa skupaj odstotek.

Gre za seštevek odgovorov na vprašanji, katero stranko bi volili in katera stranka je anketirancem najbližje z upoštevanjem zgolj opredeljenih volivcev.

Parsifal: Nad tremi odstotki SLS in TRS V Parsifalovi raziskavi bi trojici SDS, Listi Virant in Pozitivni Sloveniji sledila SD, ki bi prejela 7,4 odstotka glasov, v parlament pa bi se skoraj zanesljivo prebila še stranka DeSUS s 6,1 odstotka podpore.

Sledijo SLS (3,6 odstotka), TRS (3,4 odstotka), NSi (2,9 odstotka), SNS (2,4 odstotka) in LDS (2 odstotka). Matej Makarovič s Fakultete za uporabne družbene študije, ki je s Parsifalom sodelovala pri izvedbi ankete, je za Planet Siol.net pojasnil, da ti podatki kažejo, da sta na robu parlamentarnega praga SLS in TRS.

Pri omenjenih odstotkih gre za seštevek odstotkov tistih, ki so odgovorili, katero stranko bi volili, in tistih, ki so na to vprašanje odgovorili z "ne vem", a bi se zanesljivo udeležili volitev in so na dodatno vprašanje navedli stranko, ki jim je najbližje. Pri dodatnem vprašanju so anketarji navedli vse stranke, ki nastopajo na volitvah.

Parsifal: Na priklic SDS 16 odstotkov, Virant 13, Janković devet V raziskavi so sicer anketirance najprej vprašali, katero stranko bodo volili na državnozborskih volitvah 4. decembra, in sicer tako, da so se spontano opredelili za stranko, brez da bi jim anketarji našteli tiste, ki nastopajo na volitvah. Tistim, ki so izrazili željo, pa so navedli seznam vseh strank, ki nastopajo na volitvah.

Na prvo mesto se je uvrstila SDS, ki bi dobila 15,5 odstotka med vsemi anketiranci in 18,9 odstotka med tistimi, ki napovedujejo zanesljivo udeležbo na volitvah. Sledijo Lista Gregorja Viranta (13 oziroma 13,6 odstotka), Lista Zorana Jankovića (8,9 oziroma 9,9 odstotka), SD (3,2 oziroma 3 odstotke), DeSUS (2,4 oziroma 3,4 odstotka) in NSi (1,8 oziroma 2,1 odstotka). Nobena od preostalih strank tudi med zanesljivimi udeleženci volitev ni dobila več kot dva odstotka glasov. Ker ima NSi pri tem vprašanju višje odstotke od SLS in TRS, je možno, da bi se uvrstila v parlament, ocenjuje Matej Makarovič.

Ninamedia: Na priklic SDS 16 odstotkov, Janković devet, SD sedem Raziskava Ninamedie kaže, da se je na vprašanje, katero stranko bodo volili, za SDS odločilo 16,4 odstotka vprašanih, še 3,2 odstotka od tistih, ki najprej stranke niso navedli, pa jih je odgovorilo, da jim je stranka Janeza Janše najbližja. Sledi Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića (9,1 in 3,8 odstotka), Lista Virant (5,9 in 4,5 odstotka), SD (6,7 in 2,9 odstotka) in DeSUS (2,1 in 1,2 odstotka).

Sledijo NSi (2,2 in 0,3 odstotka), SLS (1,7 in 0,7 odstotka), SNS (1,8 in 0,5 odstotka), TRS (0,6 in 0,8 odstotka), LDS (0,4 in 0,3 odstotka) in vse druge stranke (skupaj 0,6 in 0,1 odstotka glasov).

Še vedno skoraj polovica neopredeljenih V raziskavi Ninamedie je bila na vprašanje o strankarskih preferencah neopredeljenih 44,1 odstotka volivcev (6,5 odstotka jih je odgovorilo, da se ne bi udeležili volitev). Ko so jih anketiranci vprašali, ali lahko navedejo stranko, ki jim je najbližje, pa je z "ne vem" odgovorilo 26,6 odstotka neopredeljenih.

V raziskavi Parsifala je neopredeljenih 46,8 odstotka volivcev (dodatnih 1,5 odstotka jih je odgovorilo, da ne bi volili nobene stranke), med tistimi, ki se bodo zanesljivo udeležili volitev, pa je neopredeljenih še vedno 41,4 odstotka volivcev.

Mandatarsko vprašanje: Parsifal nameril največ podpore Virantu … Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje, za koga bi se odločili, če bi imeli možnost osebno izbirati novega mandatarja vlade. Največ jih je izbralo Gregorja Viranta (22,5 odstotka), sledijo pa Janez Janša (15,8 odstotka), Zoran Janković (13,8 odstotka) in Borut Pahor (2,6 odstotka).

Vprašani, ki so navajali imena po lastni presoji brez vnaprej ponujenega seznama, so našteli še Zmaga Jelinčiča, Radovana Žerjava, Mateja Lahovnika, Matjaža Hanžka in Rada Pezdirja, a nihče od njih ni prejel več kot dva odstotka glasov. Na to vprašanje je z "ne vem" odgovorilo 38,7 odstotka anketirancev.

… Ninamedia Janši Anketa Ninamedia v zvezi z mandatarskim vprašanjem kaže drugačno sliko. Vodi Janez Janša z 22,5 odstotka glasov, sledijo Zoran Janković (15,6 odstotka), Gregor Virant (11,2 odstotka) in Borut Pahor (6,7 odstotka).

Anketiranci so navedli še Radovana Žerjava, ki ima podporo 3,2 odstotka vprašanih, manj kot dva odstotka so prejeli Karl Erjavec, Gregor Golobič in Katarina Kresala, kakšnega drugega kandidata pa je naštelo 5,9 odstotka vprašanih. Na to vprašanje je z "ne vem" odgovorilo 33,2 odstotka anketirancev.

Udeležba med 62 in 68 odstotki Raziskava Parsifala kaže, da bi se volitev v državni zbor zanesljivo udeležilo 62 odstotkov vprašanih. Tudi raziskava Ninamedie kaže podobno sliko, saj bi se volitev zanesljivo udeležilo 68,4 odstotka volivcev.

Telefonska raziskava Parsifala je bila opravljena 7. in 8. novembra na reprezentativnem vzorcu 921 anketirancev. Raziskava Ninamedia pa je bila izvedena med 10. in 12. novembrom na reprezentativnem vzorcu 800 anketiranih.

Ne spreglejte