Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 1. 2011,
8.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 27. 1. 2011, 8.05

8 let

Vlado Batista: Glasba, ujeta v epruveto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bivališče brez časa se je začelo ušesom poslušalcev bližati v zadnjih decembrskih dneh.

Nova plošča glasbenika in skladatelja Vlada Batiste je tako kot njena predhodnica Kristalno drevo našla založniško zatočišče prod streho Goga Musice."Vsaka nova stvar je v nekem smislu nadaljevanje prejšnjega," pravi Batista.

Bivališče brez časa se je, kot pove njegov avtor, glasbenik in skladatelj Vlado Batista, porajalo brez velikih načrtov in besed. Njegovih rojenic je več, zagotovo pa smemo zapisati, da so bili "temelji" zanj položeni v poletjih 2005 do 2009, botrstvo pa iskati na Društvu slovenskih skladateljev. Od tam je namreč prišlo vabilo, naj Batista za Noč slovenskih skladateljev napiše glasbeno delo. Na plošči so tako štiri orkestralna dela, zasnovana v jazzovskem jeziku, ki jih je na omenjeni prireditvi v letih 2005, 2006, 2008 in 2009 izvedel Komorni orkester solistov Društva slovenskih skladateljev (KOS DSS) pod vodstvom Marka Muniha, Jürgena Brunsa in Gianluca Marciana.

Bivališče brez časa je Batista, sicer tudi arhitekt, "gradil" nekoliko drugače od prejšnjih plošč: "ker naročila niso zahtevala natančne tematike, kot denimo pri filmski ali gledališki glasbi, sem si motive in scenarije izmišljeval kar sam." Pri skladbah, uvrščenih na ploščo, mu je uspelo uresničiti dolgoletno željo - ustvariti zvočno pokrajino, v kateri se glasba preliva, pretaka, prenika malodane brez reza, brez prekinitve.

Batistova nova plošča se vsebinsko spleta iz dveh niti. Prvo avtor vleče iz svojega dolgoletnega raziskovanja glasbe ljudstev sveta. "Zahod je prišel do spoznanja, da njegova visoko razvita glasba sloni na ramenih starih kultur vzhoda, ki so prek mnogih mostov skozi zgodovino potovala čez Mezopotamijo in Egipt v Grčijo; od tam pa po ostalih delih Evrope do današnjih dni," pojasnjuje skladatelj, ki je svoje razmišljanje prelil v skladbo Aqua levante (Voda, ki prihaja z Vzhoda, op.a.) V tej skladbi potuje od starega slovenskega motiva Ajdovske deklice proti vzhodu v orientalsko melodijo, ki jo podpira šestosminski ritem. "To je eden izmed najbolj univerzalnih ritmov mnogih glasbenih tradicij: poznajo ga tako na Siciliji, kjer ga najdemo v tarantelli, v Španiji domuje v flamenku, v Severni Afriki pri Tuaregih ...

Ne spreglejte