Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 5. 2008,
14.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 14. 5. 2008, 14.24

8 let, 5 mesecev

Vladni ukrepi pripomogli k zvišanju števila rojstev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ministrica za delo Marjeta Cotman je opozorila, da smo ob letošnjem dnevu družin povabljeni k razmisleku o vlogi očeta v družini ter o novih izzivih, pred katerimi stojijo sodobni očetje.

"Vesela sem povečanega števila rojstev za več kot tisoč otrok, povečalo pa se je tudi število rojstev drugega in tretjega otroka," je na Zvezi prijateljev mladine Slovenije povedala ministrica za delo, družino in socialne zadeve. "Med vsemi evropskimi državami imamo najdaljši porodniški dopust, uveljavljen zakon o preprečevanju nasilja v družini, želimo pa si izboljšati tudi usklajevanje družinskega in poklicnega življenja," je poudarila.

Ukrepi za izboljšanje položaja družin

Kot najpomembnejše ukrepe za izboljšanje položaja družin je med drugim navedla zvišanje otroškega dodatka za 8,4 odstotka, sprejeto zakonsko ureditev za plačilo vrtca za drugega in tretjega otroka ter zakon o štipendiranju. "K izboljšanju socialnega položaja družine so vplivali tudi ukrepi aktivne politike zaposlovanja ter povišanje minimalne plače," je dejala. Pri tem je med drugim navedla povračilo prispevkov tistim delodajalcem, ki zaposlujejo mlade do 26. leta.

Očetje in družine - izzivi in odgovornost Predsednica zveze za družine pri Zvezi prijateljev mladine Maja Kersnik je pojasnila, da mednarodni dan družin letos obeležujemo že petnajstič zapored.

Kersnikova je poudarila, da je očetovski vlogi v družini namenjena pozornost tudi z letošnjim geslom mednarodnega dneva družin "Očetje in družine - izzivi in odgovornost". "Družbena vloga očetovstva je zelo pomembna, premalo vidna in premalo upoštevana," meni Kersnikova.

Slovenski moški

"Slovenski moški otroku namenijo 12 minut dnevno, kar Slovenijo uvršča v spodnjo polovico evropskih držav. Dopust za nego in varstvo otroka koristi le dva odstotka očetov, očetovski dopust, ki traja 15 dni, pa okrog 70 odstotkov očetov," je pojasnila Kersnikova. Ob tem je dodala, da po raziskavah slovenski moški gospodinjstvu vključno z ukvarjanjem z otroki namenijo dnevno slabi dve uri in pol, ženske pa skoraj pet ur. Po mnenju Kersnikove je sicer vlada v tem mandatu veliko prispevala k izboljšanju položaja družin.

Ne spreglejte