Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2008,
15.26

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 18. 6. 2008, 15.26

8 let, 5 mesecev

Vlada zavrača Jelinčičeve očitke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Vlada je na seji sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča.

Gre za vprašanje glede dela podskupine zgodovinarjev in drugih strokovnjakov pri raziskovanju enostranskih dejanj Hrvaške, ki ga je nanjo naslovil 9. maja. Očitke, da omejuje delo omenjene skupine, vlada v današnjem odgovoru odločno zanika.

Prepovedali vpogled v dokumentacijo nastalo po letu 1991? V vprašanju se Jelinčič sklicuje na poročanje nekaterih medijev, da naj bi zunanje ministrstvo podskupini prepovedalo vpogled v in raziskovanje dokumentacije, ki je nastajala po letu 1991, s čimer naj bi omejevalo njeno delo. Razlog za to naj bi bil med drugim tudi prikrivanje tajnih dogovorov s Hrvaško, s katerimi naj bi slovenska vlada prejudicirala mejo in uzurpirano slovensko ozemlje že prepustila Hrvaški.

Le dodatno pojasnilo mandata

Zunanje ministrstvo pojasnjuje, da gre v primeru trditve, da zgodovinarji po ukazu zunanjega ministrstva ne smejo raziskovati enostranskih dejanj Hrvaške na južni meji po osamosvojitvi, za nepreverjeno izjavo enega od članov podskupine, ki pa ne drži. Kot so zapisali namreč ni šlo za nikakršno opozorilo ali ukaz, ampak le za dodatno pojasnilo mandata, ki ga je podskupini dala slovenska vlada.

"Dogodki po osamosvojitvi nepomembni"

Ob tem so še pojasnili, da je namen dela zgodovinarjev preučiti zgodovinske okoliščine nastanka mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. Ključni datum pri tem pa je datum osamosvojitve in bo kot tak upoštevan tudi v primeru, če pride do razsojanja v sporu pred tretjo neodvisno stranjo. V tem smislu raziskovanje dogodkov, do katerih je prišlo po osamosvojitvi, nima in ne more imeti nobene zveze z ugotavljanjem stanja na dan 25. junij 1991, s čimer so bili vsi člani podskupine seznanjeni ob imenovanju, so še zapisali v odgovoru.

Vendarle potrebno nacionalno dovoljenje

Poleg tega so na zunanjem ministrstvu zanikali preprečitev dostopa do dokumentov iz obdobja po osamosvojitvi, je pa res, da je za dostop do vseh arhivov zunanjega ministrstva potrebno imeti nacionalno dovoljenje za dostop do tajnih podatkov.

Zunanje ministrstvo prav tako odločno zavrača kakršne koli domneve, da naj bi bil razlog za tako ravnanje prikrivanje domnevnih tajnih dogovorov s Hrvaško, ki, kot so zapisali v odgovoru, ne obstajajo.

Ne spreglejte