Četrtek,
26. 9. 2024,
13.54

Osveženo pred

17 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Natisni članek

nadzor državne meje plačna reforma Slovenija proračun vlada

Četrtek, 26. 9. 2024, 13.54

17 ur

Zelena luč za največjo prenovo plačnega sistema za javni sektor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,05

Vlada je potrdila predlog sprememb državnega proračuna za prihodnji dve leti in med drugim tudi predlog zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju. "Zakon predstavlja podlago za največjo prenovo plačnega sistema v javnem sektorju v zadnjih 15 letih," je po seji vlade pojasnil finančni minister Klemen Boštjančič. "A ne prehitevajte z izračuni in ne ustvarjajte zmede, kdo bo dobil koliko," je še pozval javnost, saj pogajanj še niso povsem zaključili.   

Za leto 2025 načrtujejo prihodke v višini 15,2 milijarde evrov in odhodke v višini 17,1 milijarde evrov, je pojasnil minister za finance Klemen Boštjančič. Prihodki so v primerjavi z lani sprejetim proračunom za leto 2025 višji za 4,6 odstotka, odhodki za osem odstotkov. Proračunski primanjkljaj tako načrtujejo v višini 1,9, milijarde evrov oziroma 2,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je še dodal. 

V letu 2026 naj bi se proračunski primanjkljaj v primerjavi z letom 2025 znižal, znašal naj bi 1,2 milijarde evrov oziroma 1,6, odstotka BDP. 

"V ospredju proračunov za prihodnji dve leti bodo ukrepi za krepitev slovenskega gospodarstva, zdravstva, znanja, inovacij ter stanovanjske in podnebne politike, podprti tudi z evropskimi viri," je še pojasnil finančni minister.

Denar tudi za odpravo posledic poplav

Še vedno bodo podpirali tudi ukrepe za odpravo posledic poplav, je poudaril Boštjančič: "Ta so zagotovljena v Skladu za obnovo Slovenije, v njem je trenutno 168 milijonov evrov."

Poleg obeh proračunov so do vključno leta 2026 na voljo tudi sredstva za okrevanje in odpornost, ki jih je treba zaslužiti s predhodno izvedenimi reformami, je pojasnil.

Okvirni razrez sprejeli že maja 

Vlada je postopke za pripravo predlogov proračunov za prihodnji dve leti začela v drugem tednu maja. Sprejela je okvirni razrez proračunskih odhodkov po posameznih področjih, nato je steklo usklajevanje odhodkov s proračunskimi porabniki.

Kot je takrat povedal Boštjančič, bosta proračuna sledila srednjeročnemu cilju vzdržnosti javnega dolga in ohranjanja javnofinančnega primanjkljaja pod mejo treh odstotkov BDP. Zgornje meje izdatkov vseh proračunskih uporabnikov so ob tem že določili. Za leto 2025 v skladu z odlokom o okviru za pripravo proračunov vseh štirih javnih blagajn ne smejo preseči 17,09 milijarde evrov, za leto 2026 pa ne 17,12 milijarde evrov. 

Danes tudi o novem plačnem zakonu za javni sektor

Vlada je sprejela tudi 5,2-odstotno uskladitev olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2025, kot so se dogovorili s socialnimi partnerji v okviru ekonomsko-socialnega sveta.

Na podlagi uskladitve se bodo zaposlenim prihodnje leto zvišale neto plače.

Predlog zakona določa tudi letni dodatek za upokojence in povprečnino za občine za leti 2025 in 2026, ki bo, ker se z občinskimi združenji še niso dogovorili, spremenjena z amandmajem v državnem zboru.

Vlada je potrdila tudi predlog zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju. Zakon predstavlja podlago za največjo prenovo plačnega sistema v javnem sektorju v zadnjih 15 letih, je pojasnil minister.  

"Dela sicer še nismo končali, ocene, ki se pojavljajo v medijih, kdo bo dobil koliko, so še preuranjene. Čaka nas namreč še zaključek pogajanj na stebrih, kjer bomo določili končne zneske, in takrat bo čas za konkretne številke," je poudaril Boštjančič. "Lahko povem, da smo v tem delu izpogajali 95 odstotkov vsebine."

Pojasnil je še, da plač poslancev in drugih državnih funkcionarjev še ne bodo usklajevali, temveč bodo to storili z zamikom. 

računalnik delo od doma študij pisarna
Novice Nekaterim funkcionarjem do 70 odstotkov višje plače
Poplave
Novice Na vladi sedmi sklop predplačil za obnovo poškodovanih stanovanj za 116 upravičencev
Robert Golob, predsednik vlade
Novice Vox populi: Delo vlade z najmanjšo podporo po maju
Nepremičnine bloki stanovanja stanovanje
Novice Golob: V tem mandatu premoženjski davek še ne bo uveljavljen
Robert Golob
Novice Golob Janšo obtožuje zavlačevanja in oviranja dela vlade #video