Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2016,
16.26

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Natisni članek

javni sektor Mateja Vraničar Erman Branimir Štrukelj Boris Koprivnikar sindikati javnega sektorja vlada

Sreda, 21. 12. 2016, 16.26

7 let, 4 mesece

Vlada in sindikati podpisali dogovor za javni sektor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Mateja Vraničar Erman, Jakob Počivavšek, Boris Koprivnikar, Branimir Štrukelj | Foto STA

Foto: STA

Vlada in sindikati javnega sektorja so podpisali dogovor za javni sektor, ki odpravo varčevalnih ukrepov postavlja v leti 2017 in 2018. Minister Boris Koprivnikar je po podpisu dejal, da je vesel, da so pogajanja končali v dialogu in v okviru, ki je javno-finančno vzdržen. Zadovoljstvo so izrazili tudi sindikalisti.

Dogovor je podpisalo 29 sindikatov od 41, dva pa to nameravata še narediti. Tako je kvorum za veljavnost dosežen.

Dogovor, ki so ga sklenili v četrtek, parafirali pa v petek, je v imenu vlade podpisal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, v imenu reprezentativnih sindikatov javnega sektorja pa njihovi predstavniki.

Po podpisu je Koprivnikar izrazil veselje, da so pogajanja sklenili v dialogu, ne konfliktu, saj se "lahko le v dialogu rodi kaj novega". Poleg zadnjega je po njegovem mnenju pomembno, da dogovor "ne podira javnih financ" in da so z njim zmanjšali trenja znotraj plačnega sistema.

Tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je izrazila zadovoljstvo, da sporazum prinaša javnofinančne posledice, ki so obvladljive. S podpisom so po njenih besedah vsi pokazali, da jim je mar za stabilnost v tej državi, "kar je lahko dober temelj za prihodnje".

Sama pričakuje, da bodo prihodnje leto v podobnem duhu nadaljevali pogajanja glede anomalij v plačnem sistemu v javnem sektorju, ki jih predvideva sporazum, in se dokončno dogovorili.

Štrukelj: Socialni dialog ni zgolj prazna forma

Vodja pogajalske skupine konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da sporazum potrjuje, da je socialni dialog v Sloveniji še vedno neko realno dejstvo, ne zgolj prazna forma.

Meni, da se je v pogajanjih, ki so jih začeli kot pogajanja za odpravo varčevalnih ukrepov, zgodil pomemben preobrat, saj so se v določenem trenutku spremenila v pogajanja o odpravi anomalij. Štrukelj zato dogovor razume tudi kot korak k ustreznejšemu obravnavanju plač.

Zakonu o ukrepih v javnem sektorju na odboru zelena luč

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je danes dal zeleno luč zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju, ki sledi danes podpisanemu dogovoru s sindikati. O zakonu bo državni zbor dokončno odločal v četrtek na izredni seji.

Tudi vodja druge pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je zadovoljen, da so pogajanja končali s sporazumom, ne s konfliktom. "Sporazum je dober za javne uslužbence, saj prinaša hitrejšo odpravo varčevalnih ukrepov in odpravo anomalij v plačnem sistemu. Hkrati sporoča, da je treba vse skupine v javnem sektorju obravnavati enako," je dejal.

S tem pa pogajanj po njegovih besedah še ni konec, saj morajo prihodnje leto končati to, kar predvideva sporazum. "Tu nas čaka trdo delo," je menil.

Ne spreglejte