Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 6. 2008,
13.20

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 24. 6. 2008, 13.20

8 let, 5 mesecev

Virant: Stavka sodnikov je svojevrsten cinizem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Z idejo o beli stavki sodniki izpričujejo svojevrsten cinizem. Če stavkaš tako, da delaš po normi, potem je očitno, da je ta norma prenizka, je poudaril minister za javno upravo Gregor Virant.

Kot je pojasnil, je vlada svojo ponudbo predlagala že maja, s strani sodnikov pa ni prišla nobena nova pobuda. Minister je dodal, da je bilo danes predvideno nadaljevanje pogajanj s stavkovnim odborom sodnikov, vendar pa do teh pogajanj ne bo prišlo, saj se jih sodniki ne nameravajo udeležiti. Hkrati je Virant zatrdil, da bo vlada na svojih pozicijah vztrajala.

Sodniki ne vidijo potrebe po sestanku Stavkovni odbor slovenskih sodnikov se današnjega sestanka, ki ga je predlagal minister za javno upravo Gregor Virant, ne bo udeležil. Glede na pismo, ki jim ga je danes poslal minister, za to ne vidijo potrebe, saj ni bila dana ustrezna ponudba.

Odbor: Minister ne predlaga nič novega Kot pojasnjujejo v sporočilu za javnost, minister Virant v tem pismu namreč ponavlja ponudbo, ki jo je stavkovnemu odboru slovenskih sodnikov dal že na sestanku 26. maja in jo je stavkovni odbor takrat zavrnil. Zato stavkovnemu odboru ni jasno, zakaj minister, če ne ponuja nič novega, predlaga sestanek delodajalcev in stavkovnega odbora za danes ob 16. uri.

Sdoniki: Gre za aroganco oblastnika

"V vsakem primeru je to znak podcenjevanja nasprotne strani, predvsem pa popolnega nerazumevanja zahtev sodnikov in arogantno obnašanje oblastnika, ki se zaveda, da ima zaradi delitve ustavne funkcije oblasti in pristojnosti posamezne veje oblasti on v rokah škarje in platno," so zapisali. Javnosti tako sporočajo, "da delodajalska stran stavkovnemu odboru slovenskih sodnikov ne daje ponudbe, kot bi bilo to v skladu z zahtevami zakona o stavki, ampak gre za navidezno izpolnjevanje takih zahtev, očitno zaradi ustvarjanja vtisa v javnosti".

"Delodajalci nimajo interesa za realizacijo ustavne določbe o treh vejah oblasti" Po njihovem prepričanju nič ne kaže, da bi delodajalska stran imela interes, da bi v času pred stavko sodnikov, katere začetek je napovedan za 1. julija, realizirala ustavne določbe o treh vejah oblasti. Ocenjujejo, da nima namena uresničiti odločb ustavnega sodišča v zvezi s tem vprašanjem, nima namena spoštovati mednarodno sprejetih in priznanih normativov glede položaja in nagrajevanja sodnikov, niti nima namena spoštovati določb zakona o stavki.

"Če sprejmejo ponudbo, se bomo pogajali" Zato ne vidijo potrebe, da bi se "brez ustrezne ponudbe in volje delodajalca po rešitvi problema" udeležil predlaganega sestanka, ker očitno pogajanj o stavkovnih zahtevah ne bo, saj ni dana ustrezna ponudba. Se je pa stavkovni odbor tudi v bodoče vedno pripravljen pogajati z delodajalsko stranjo, če bo prejel ponudbo, ki se bo nanašala na stavkovne zahteve, so še napovedali.

Tožilci: Bela stavka sodnikov bo ogrozila tudi naše delo

Oglasili pa so se tudi tožilci, ki opozarjajo, da bo v primeru zmanjševanja obsega dela sodnikov zgolj na pričakovano raven ogroženo izvrševanje zakonskih pristojnosti državnih tožilcev. Kot so zapisali v Društvu državnih tožilcev Slovenije, je občni zbor društva 12. junija pooblastil izvršni odbor društva, da se za morebitno sodelovanje in skupno prizadevanje za primerne plače usklajuje in posvetuje s Slovenskim sodniškim društvom.

"Opozorila in predlogi pravosodnih funkcionarjev za ustrezno vrednotenje in uvrščanje v plačne razrede niso bili upoštevani. Vlada se ni konstruktivno odzvala ne na nasprotovanje v sodniških vrstah ne na utemeljene pobude za razrešitev sistemskega spora, ki jih podpira tudi velika večina državnih tožilcev," še ugotavljajo v tožilskem društvu.

"Sedanje razmere, za katere je značilno podcenjevanje nezadovoljstva v pravosodju, napovedano zmanjševanje obsega dela sodnikov zgolj na pričakovano raven in nevarnost naraščanja sodnih zaostankov, prinašajo negativne posledice tudi na področju kazenskega prava. V takih razmerah bo namreč ogroženo izvrševanje zakonskih pristojnosti državnih tožilcev pri pregonu storilcev kaznivih dejanj," opozarjajo v društvu.

Za te razmere je odgovoren minister Virant Odgovornost za takšno omejeno delovanje pravosodja, ob tem pa tudi odgovornost za slabšanje kadrovske sestave v pravosodju, težave pri zagotavljanju tekočega dela, in posledično manjšo pravno varnost, pa bo po njihovem prepričanju moral prevzeti predvsem minister za javno upravo Gregor Virant, ki "kljub številnim opozorilom ni upošteval zahtev iz odločbe ustavnega sodišča glede ureditve razmerij med izhodiščnimi plačami sodnikov in tožilcev v primerjavi z izhodiščnimi plačami v drugih dveh vejah oblasti. V svojih javnih nastopih je vseskozi ustvarjal napačen vtis, da pravosodni funkcionarji svoje naloge opravljajo slabo, počasi in pomanjkljivo".

Pravosodno delo do sedaj ni bilo nagrajevano v nobeni obliki

Društvo opozarja, da se v pravosodju že sedaj bistveno presegajo predpisana merila obsega dela, kar pa je izključno posledica velike predanosti in odgovornosti teh istih funkcionarjev, saj tovrstno delo preko pričakovanega obsega do sedaj sploh ni bilo nagrajevano v nobeni obliki.

Tožilci pričakujejo, da bo ustavno sodišče v najkrajšem času ponovno odločilo o pravilni uvrstitvi plač sodnikov in državnih tožilcev glede na izhodiščne plače ministrov in poslancev ter s tem odpravilo "nevzdržen položaj, ki vodi v blokado ustavnega mehanizma zavor in ravnovesij med tremi vejami oblasti in ogroža delovanje pravne države v Sloveniji".

Ne spreglejte