Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2008,
15.54

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 5. 2008, 15.54

7 let

Virant se v celoti strinja s sindikalnimi dopolnili novele

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Prekinitev obravnave novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju na seji odbora za notranjo politiko je bila po besedah Gregorja Viranta koalicijsko usklajena.

Minister za javno upravo se v celoti strinja s sindikalnimi dopolnili k noveli zakona o sistemu plač. Ob tem je ponovil, da je zanj predvsem pomembna ohranitev enotnosti sistema. "Pametno je, da se žoga nekoliko umiri" "Mislim, da je to pametno, da se žoga nekoliko umiri in da poskušamo v začetku naslednjega tedna s predsednikom vlade najti rešitev, ki bo zadovoljila vse," je poudaril minister. Dodal je, da je zanj predvsem pomembna ohranitev enotnosti sistema in da iz tega sistema nihče ne izskoči, ker to vedno pomeni plaz drugih zahtev.

"Ker dopolnila ne prinašajo finančnih posledic, problemov ne bi smelo biti"

V sredo so vsi sindikati javnega sektorja sestavili dopolnila na novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju in jih poslali poslanskim skupinam v DZ in tudi ministru za javno upravo. Kot je dejal Virant, jih je pogledal in se z njimi tudi v celoti strinja. Tu je po njegovih besedah rešitev in o tem so se pogovarjali na jutranjem sestanku s sindikati uniformiranih poklicev v javni upravi.

Virant se o sindikalnih dopolnilih v vladnih prostorih zdaj pogovarja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Po njegovih besedah bodo pogledali dopolnila in na vladni strani še enkrat presodili, ali so sprejemljivi. "Glede na to, da sindikalna dopolnila ne prinašajo finančnih posledic, da ne zahtevajo neke nove pravice, ampak gre za to, da zahtevajo enak status za vse, mislim, da ne bi smelo biti problemov," je dejal minister.

V ponedeljek z Janšo, Erjavcem, Matejem, Bajukom in Hvalico?

S premierom Janezom Janšo se bo najverjetneje sestal v ponedeljek. Na sestanku bi morali po Virantovem mnenju sodelovati še obrambni minister Karl Erjavec, notranji minister Dragutin Mate in finančni minister Andrej Bajuk. Predlagal pa bo, da povabijo še vodjo sindikalne pogajalske skupine Dora Hvalico.

Virant je zaradi protesta sindikatov javnega sektorja, predvsem policijskega in carinskega sindikata ter sindikata paznikov, v sredo odpovedal za danes napovedan podpis kolektivne pogodbe za javni sektor. Kot je pojasnil je podpis odpovedal, ker je vlada v novelo zakona o sistemu plač vnesla nekatere določbe mimo dogovora s sindikati, ki rušijo dogovorjene izravnave med uniformiranimi poklici v javni upravi.

"Stojim za napovedjo odstopa"

Med drugim je Virant napovedal svoj odstop, če kolektivna pogodba za javni sektor pade v vodo. Danes je glede tega dejal, da dokončna odločitev ni v njegovih rokah, ampak v rokah DZ. Poudaril je, da za napovedjo odstopa stoji.

Odbor DZ želi vpletenim dati čas, da se uskladijo Odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je na predlog Rudolfa Petana (SDS) danes soglasno prekinil obravnavo novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Člani odbora so tako dali vladi in sindikatom možnost, da se uskladijo glede novele, odbor pa bo usklajeno rešitev obravnaval prihodnji teden še pravočasno za obravnavo na seji DZ.

Ne spreglejte