Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2013,
6.46

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 6.46

8 let, 5 mesecev

Virant bo predstavnikom izbrisanih predstavil osnutek zakona o povračilu škode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Minister za notranje zadeve Gregor Virant bo predstavnikom izbrisanih predstavil nedavno pripravljen osnutek zakona o povračilu škode izbrisanim.

Po predlogu bi okoli 8000 upravičencev za vsak mesec izbrisa lahko dobilo po 30 evrov. Izbrisani so nad vsoto razočarani, zato je pričakovati, da bodo v svojih pripombah predlagali drugačne rešitve.

Pred sestankom so bili tako Virant kot predstavniki izbrisanih redkobesedni. Virant namreč najprej želi besedilo osnutka in nadaljnji potek obravnave zakona predstaviti upravičencem oz. njihovim predstavnikom, medtem ko izbrisani sicer s trenutnim osnutkom niso ravno zadovoljni, a pred sestankom ne želijo ničesar napovedovati oz. konkretneje komentirati. Na ministrstvu naj bi jim namreč obljubili, da bodo njihove preliminarne pripombe poskušali uporabiti za izboljšavo zakona. Tako je pričakovati burno razpravo in tudi določene spremembe zakonskega predloga.

Besedilo osnutka predvideva rešitev vprašanja odškodnin s pavšalom v enostavnem upravnem postopku. Pogoj za upravičenca bo, da si je uredil status oz. vložil napor v urejevanje statusa. Število upravičencev v osnutku sicer ni navedeno, a Virant je minuli teden dejal, da gre za okoli 8000 posameznikov.

Največja odškodnina bi znašala dobrih 7500 evrov Po trenutni shemi je država pripravljena posamezniku izplačati po 30 evrov za vsak mesec izbrisa. Največja odškodnina bi torej znašala dobrih 7500 evrov, če si je denimo posameznik status uredil šele letos. Ob tem bi bila odškodnina lahko višja, če bi imel izbrisani stroške z zdravljenji ali šolnino, a bo te stroške moral dokazati.

Država roka, ki ga je postavil Strasbourg, ne bo ujela Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je 26. junija lani Sloveniji naložilo, da mora v letu dni pripraviti celovit sistem izplačila odškodnin. Aprila letos je vlada sodišče zaprosila za podaljšanje roka, a ji prošnje niso odobrili. Virant priznava, da roka najverjetneje ne bodo ujeli in bi ob maksimalni naglici zakon lahko sprejeli kvečjemu septembra.

Ne spreglejte