Veter podiral drevesa in odkrival strehe

Gasilci so imeli včeraj popoldan in zvečer polne roke dela z odstranjevanjem podrtih dreves in pokrivanjem streh, ki jih je odkril močan veter. Severnik s sunki do 90 kilometrov na uro bo težave povzročal tudi danes.

Veter je največ težav povzročal na Gorenjskem in na območju Murske Sobote.

Veter je največ težav povzročal na Gorenjskem in na območju Murske Sobote.

Največ težav je veter, ki je podiral drevesa in električne drogove ter odkrival strehe, povzročal na Gorenjskem, kjer je med drugim v Tržiču odkrilo streho trgovskega središča, v Bohinju pa na dveh stanovanjskih objektih, poroča uprava za zaščito in reševanje. Zaradi podrtih dreves je bilo občasno zaprtih kar nekaj gorenjskih cest, na cesti med Brnikom in Komendo pa se je eno drevo podrlo celo na avtomobil in ga poškodovalo. V Žirovnici pa je v avtomobil odpihnilo zabojnik, so sporočili s PU Kranj. 

Težave so imeli tudi na območju Murske Sobote, kjer je veter med drugim podrl telefonski drog, ki je padel na vozeče osebno vozilo in ga poškodoval, poroča center za zaščito in reševanje. V Bogojini pri Moravskih Toplicah pa je na počitniški hiši sunek vetra podrl električni drog in pretrgal električne žice, zaradi katerih se je pri slemenu objekta vnel manjši požar.

Danes še močan veter, jutri zjutraj možnost pozebe

Na agenciji za okolje pred močnim vetrom opozarjajo tudi danes. Kot napovedujejo, bo severni veter v zgornjem Posočju, pod Karavankami in severozahodni Sloveniji v sunkih dosegal hitrosti med 70 in 90 kilometri na uro.

Zaradi močnih sunkov vetra kranjski policisti opozarjajo, naj se vozniki - še posebej na gorenjski avtocesti na območju Most - izogibajo prehitevanju, vozijo pa naj previdno in na zadostni varnostni razdalji, saj močan veter lahko tudi "prestavi" vozilo.

Danes bo sicer delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, na vzhodu bo pretežno oblačno. Čez dan se bodo temperature gibale med 7 in 11 stopinjami Celzija, na Primorskem jih bodo izmerili do 15 stopinj.

Jutri bo pretežno jasno, veter bo do jutra oslabel. Bo pa jutri zelo mrzlo jutro, pričakujemo lahko temperature med -6 in 1, ob morju okoli 3. Vremenoslovci ob tem opozarjajo na možnost pozebe in svetujejo zaščito rastlin, da zmanjšajo možnost pozebe.

Čez dan bomo jutri namerili med 11 in 15 stopinjami Celzija.

Občutljivost na pozebo je odvisna od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze. Če se brsti pripravljajo k cvetenju, a so ti še zaprti, lahko prenesejo temperaturo do okoli -3 °C. Ko se cvetovi odprejo, pa so lahko kritične temperature že okoli -2 °C. Oplojeni cvetovi in mladi plodiči so najbolj občutljivi. Pri koščičarjih, pečkarjih in orehu jih lahko uniči temperatura zraka pod -1 °C, za marelice pa je usodna že -0,5 °C, še toliko bolj, če kritične temperature trajajo več ur. Mlade poganjke in listi vinske trte uničijo temperature pod -1 °C. 

Trenutno so koščičaste vrste sadnih dreves v razvojni fazi plodičev, podobno tudi hruške. Zgodnje sorte jablane so ponekod že odcvetele, v večini pa polno cvetijo in odcvetajo. Izjeme so le višje in izpostavljene lege, kjer so cvetni brsti še v fazah mišjega ušesca, balončka oziroma prvih odprtih cvetov. Na Goriškem in v Brdih so tudi že razviti prvi listi vinske trte, kar je teden dni bolj zgodaj kot običajno. Tudi v drugih vinogradniških legah v podravskem in posavskem vinorodnem območju že lahko opazimo razvoj mladih poganjkov. 

V soboto bo sončno s hladnim jutrom, popoldne se bo zmerno pooblačilo. V noči na nedeljo in v nedeljo zjutraj bo v večjem delu države prehodno rahlo deževalo. Čez dan bo večinoma sončno, popoldne bodo še posamezne plohe.

Napovedana pozeba najbolj skrbi čebelarje

Za petek napovedana pozeba najbolj skrbi čebelarje. Najbolj občutljiva je v tem pogledu akacija, ki v povprečju predstavlja tretjino slovenskega medu, je pojasnil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Čebelarji trenutno lahko le čakajo, kaj se bo zgodilo, saj paše ne morejo zaščititi z nobenim ukrepom. "Mi proti naravi ne moremo nič," je dejal Noč. Primorski zelenjadarji ne pričakujejo večjih težav, saj je zdaj predvsem čas utrjevanja sadik, sadjarji pa so pri napovedih še zelo previdni. (STA)

 

Sneg povzroča težave v Avstriji; v Švici rekordno nizke temperature

Ponovni prihod zimskega vremena in sneg sta povzročila nemalo težav v Avstriji. V Švici so ponekod namerili rekordno nizke aprilske temperature vse od začetka merjenj v preteklem stoletju.

Na območju Dunaja so se ponekod zaradi snega podrla drevesa, zaradi česar so morali zapreti številne ceste. Slabo jo je odnesla tudi avtomobilska pločevina, saj so bile zimske razmere na cestišču glavni vzrok za veliko prometnih nesreč. STA

Na Slovaškem pa je v snežnem metežu na avtocesti med krajema Poprad in Spišsky Štvrtok davi prišlo do verižnega trčenja, v katerem je bilo udeleženih od 30 do 40 avtomobilov. Pri tem je bilo poškodovanih 25 ljudi. Zaradi nesreče so morali avtocesto, ki velja za najpomembnejšo cestno povezavo med vzhodom in zahodom Slovaške, zapreti v obe smeri. Več prometnih nesreč zaradi snega se je zgodilo tudi na drugih cestnih povezavah na Slovaškem, predvsem na severu države. STA

Spodnji posnetki pa so iz osrednje Italije, iz kraja Montegallo, dobrih 170 kilometrov proč od Rima, ki ga je danes pobelil sneg.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano